Frågor och svar om trygghetskamera

Sidan publicerades

Hur fungerar tillsyn via trygghetskamera?

Kameratillsynen utförs av nattpatrullen. Tjänsten är en tillsyn i cirka en minut och görs enbart vid de tillfällen som gemensamt överenskommits. Personalen kan se om du ligger i sängen och allt verkar ok. Skulle vi se något som ser onormalt ut, till exempel att du ramlat vid sängen, åker nattpatrullen hem till dig.

Kan vem som helst titta?

Nej, det är endast personal i nattpatrullen som har behörighet.

Hur vet jag att personalen i nattpatrullen tittar – har tittat?

Tillsynen sker vid de klockslag som vi tillsamman kommit överens om i biståndsbeslutet. Det innebär att trygghetskameran är helt stängd och låst för användning all övrig tid. Vem, när och hur länge personalen tittat går att läsa ut av dataloggen vilken följs upp kontinuerligt.

Kan tjänsten avbrytas när som helst?

Ja, du kan avsluta tillsynen med trygghetskameran när som helst. Du kan också välja att inte ha tillsyn via trygghetskamera vissa nätter om du till exempel skulle få besök. På så sätt är det enkelt att prova på tjänsten för att se hur den fungerar.

Vad händer om det är fel på kameran?

Då ersätts tillsynen via kamera med tillsyn genom besök av nattpatrullen.

Vad kostar tillsyn via trygghetskamera?

Trygghetskamera är kostnadsfritt för dig som har biståndsbeslut om tillsyn nattetid. Umeå kommun lånar kostnadsfritt ut utrustningen till dig. Tjänsten kräver trådlöst internet, det står kommunen för.

Varför införs trygghetskamera?

Det finns en stor efterfrågan av tjänster som ger ökad självständighet och valfrihet. Införandet möter även behoven av integritet och ger förutsättningar för en lugn och trygg natt.

Sidan publicerades