Köpa bil

Att köpa bil är ett stort beslut. Beroende på vem du köper din bil av har du olika rättigheter. Det finns flera organisationer som du kan vända dig till för att få svar på dina frågor om att köpa bil.

Hallå konsument

Bilen är en stor investering som lätt kan leda till oförutsedda utgifter. Dessutom påverkar bilkörning miljön och hälsan, genom utsläpp och olyckor.

Hallå konsument Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Transportstyrelsen - trafikregistret

I vägtrafikregistret finns uppgifter om Sveriges alla fordon och körkortsinnehavare. Hos Trafikregistret kan du ställa av och på fordon, beställa registreringsskyltar, kontrollmärken och registreringsbevis samt förlustanmäla ditt körkort.

Transportstyrelsen – trafikregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Transportstyrelsen - importera bil

När du som privatperson ska importera en bil eller ett annat fordon, bör du känna till vilka regler som gäller och vilka krav fordonet ska uppfylla.

Transportstyrelsen – importera bil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Motorbranschens Riksförbund

Motorbranschens Riksförbund, MRF, är en bransch- organisation för seriösa och professionella bilåterförsäljare och verkstäder.

MRF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trafikverket

Vi ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik och för byggande, drift och underhåll av statliga vägar.

Trafikverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilprovningen, Opus Bilprovning

Allmän information. Här kan du få bilen testad om du ska köpa bil privat.

Bilprovningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Opus Bilprovning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Motormännens riksförbund

Behöver du veta begagnatpriset på bilen? Tycker du verkstaden har gjort något fel? Vad innebär egentligen garantin du fått vid bilköpet? Här kan du få bilen testad om du ska köpa bil privat.

Motormännens riksförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varudeklaration

Alla som yrkesmässigt säljer begagnade bilar ska lämna en skriftlig varudeklaration till konsumenterna, en så kallad VDN-deklaration. Varudeklarationen ska finnas lätt tillgänglig och väl synlig på utställda bilar. På Hallå konsuments hemsida kan du läsa mer om VDN-deklaration.

Köpa bil privat?

Om du köper en bil av en privatperson gäller inte konsumentköplagen. Det innebär att du inte har samma rättigheter som du skulle ha om du köpte bilen hos en bilfirma.

Hallå konsuments information om att köpa bil privat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades