Bild

Visa hänsyn när du besöker ett äldreboende

Från och med 1 oktober är det tillåtet att besöka kommunens vård- och omsorgsboenden. Det är ett välkommet beslut som många äldre kommer att må bra av. Men, det är extra viktigt att du som är besökare tar ditt ansvar så att inte smitta sprids till de äldre.

– Det är otroligt viktigt att alla följer rutiner och rekommendationer som finns på boendet. Tillsammans kan vi fortsätta att förhindra att smitta de äldre och mest sköra, säger Malin Sundbom, verksamhetschef.

Det här gäller:

  • Besök inte boendet om du har symtom på covid-19.
  • Boka helst besöket i förväg så att det inte blir trängsel i lokalerna.
  • Använd munskydd på boendet, ta med ett eget.
  • Tvätta/desinficera dina händer när du går in på boendet och när du lämnar det.
  • Håll avstånd till din närstående och till personalen på boendet. Två meter gäller här på samma sätt som överallt i samhället.
  • Vistas bara i din närståendes lägenhet och inte i gemensamma utrymmen.

– Vi erbjuder fortfarande besök vid plexiglas och det går också bra att göra uteaktiviteter tillsammans för att besöket ska vara smittsäkert, säger Malin Sundbom.

Anhöriga infomeras

Anhöriga har fått ett mer omfattande brev som beskriver vad som gäller vid besök. När du kommer till boendet finns också mer information och påminnelser om att hålla avstånd, tvätta händer med mera. Om du har frågor om vad som gäller på det boende du vill besöka, kontakta det specifika boendet.

Kontaktuppgifter till alla vård- och omsorgsboenden

Tillägg om munskydd

För att minska risken att covid-19 börjar spridas på kommunens vård- och omsorgsboenden ska munskydd användas av personal. Det rekommenderas också för dig som besöker ett boende. Det gäller från och med 1 oktober då besöksförbudet upphör och är en rekommendation från Vårdhygien, Region Västerbotten.

Kontakt

Om du har frågor om vad som gäller på det boende du vill besöka, kontakta det specifika boendet:

Kontaktuppgifter till alla vård- och omsorgsboenden

Om du har övergripande frågor:

Malin Sundbom
verksamhetschef
vård- och omsorgsboende
070-650 69 97
malin.sundbom@umea.se

Sidan publicerades