Bilden visar Igor Hell (M), ledamot i individ- och familjenämnden, Gisela Lindmark Eriksson (S) ledamot i individ- och familjenämnden, Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande i individ- och familjenämnden, Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden och John Gröntvedt, ledamot i Hjälteföreningen.

Igor Hell (M), ledamot i individ- och familjenämnden, Gisela Lindmark Eriksson (S) ledamot i individ- och familjenämnden, Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande i individ- och familjenämnden, Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden och John Gröntvedt, ledamot i Hjälteföreningen.

Hjälteföreningen är Årets ideella insats 2022

Under internationella frivilligdagen korades Hjälteföreningen till Årets ideella insats. Priset delades ut av Andreas Lundgren (S), ordförande för individ- och familjenämnden och Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande i individ- och familjenämnden.

– Hjälteföreningen har skapat en rörelse för friskvård och hälsa som förändrar livet till det bättre för många människor. Det är ingen överdrift att säga att Hjälteföreningen bidragit till att i grunden förändra samhällets syn på funktions­nedsättningar och vad som är möjligt att åstadkomma, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familje­nämnden.

– I Hjälteföreningen ligger det bakom enormt mycket ideellt arbete och därför är jag glad att en helt enig jury valt att utse Hjälteföreningen till Årets ideella insats. Deras outtröttliga arbete för allas lika värde och att alla har rätt att få röra på sig är enastående, säger Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande i individ- och familjenämnden.

Priset delades ut under Internationella frivilligdagen 5 december på Umeå performance center i samband med att Hjälteträningen hade träning.

– Det känns så kul att det uppmärksammas det vi gör, att vi skapar träning för och med personer med funktions­nedsättning. Det känns verkligen stort, det värmer! säger John Gröntvedt, Hjälteföreningen.

Årets utmärkelse

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

Med stor glädje, vilja och engagemang har föreningen brutit ny mark och skapat en plats där alla är välkomna. Hjälte­föreningens verksamhet består främst i att bedriva och sprida den unika Hjälteträningen som de själva uppger är träning för personer med funktionsvariation där medlemmarna både tränar och själva leder träning två gånger i veckan. Utöver den löpande verksamheten har föreningen sedan starten genomfört flera Hjältehelger med Hjälteloppet där det funnits möjlighet att prova på flera olika para-aktiviteter. I år genomfördes för första gången Hjältevasan på Mariehems­ängarna. Aktiviteten var en skid- och snöskotävling med deltagare från ett par kommuner i Mälarregionen. Hjälte­föreningen har som ambition att sprida ”Hjältefilosofin” ut i landet, föreningen är en förebild som visar att idrott och friskvård är för alla.

Om utmärkelsen

Priset har delats ut sedan 2003, men under namnet Årets eldsjäl. Tanken med priset är att uppmärksamma en förening eller organisation som på olika sätt utmärkt sig och gjort betydande insatser för invånarna i Umeå under året som gått. Från och med i år har utmärkelsen bytt namn till Årets ideella insats för att spegla syftet med utmärkelsen bättre. Det vill säga att det handlar om frivilligt och socialt arbete.

Varje år tas förslag och nomineringar emot till priset från allmänheten. Utifrån förslagen utses en pristagare. Priset tilldelas en organisation eller förening som är öppen för så många som möjligt i kommunen. Förutom äran och ett diplom får föreningen eller organisationen också en check på 10 000 kronor.

Kontakt

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Hanna Lundin Jernberg (L)
vice ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-812 90 69
hanna.lundinjernberg@umea.se

John Gröntvedt
ledamot
Hjälteföreningen
070-355 04 43
john.grontvedt@umeaperformance.se

Sidan publicerades