Hunden Stihl ligger i en soffa bland andra människor och tittar på Angelica som sitter på golvet.

Hunden Stihl i arbete som besökshund tillsammans med sjuksköterskan Angelica Johansson.

Hundteam för vård av funktionshindrade

Efter 15 timmars praktik på LSS-boende och godkänt sluttest är Stihl nu diplomerad besökshund. Utbildningen till besökshund visade positiva resultat och funktionshinderomsorgen har därför avsatt pengar för att utveckla god och nära vård tillsammans med hundteamet som består av sjuksköterskan Angelica Johansson och hunden Stihl.

Det innebär att Umeå kommun nu satsar på att utbilda Stihl vidare mot terapihund och att Angelica kommer under hösten att arbeta 50 procent med detta som en del av projektet God och nära vård.

– Det här känns så roligt och jag tror verkligen att den här behandlingsformen kan höja kvalitén på vården för många av våra brukare, säger Helle Laegaard Forsgren, enhetschef, LSS Hälsa och sjukvård.

Utbildningen som består av både teoretiska och praktiskt moment har redan påbörjats och innebär 40 timmars praktik.

– De allra flesta välkomnar Stihl med öppna armar och ser fram emot hans besök. Det ska bli spännande att se och följa utvecklingen för brukarna under en längre period när arbetet med hund blir mer av en behandlingsmetod, säger Angelica Johansson.

Under utbildningen har också hundens lämplighet att arbeta mot barn under 13 år testats tillsammans med barn från Skärgårdsskolan med goda resultat.

Sidan publicerades