En person får en spruta i armen

Hilding Grabbe vaccineras av sjuksköterskan Anna Höglund.

Vaccinering har startat

Vaccinering mot covid-19 har startat i Umeå. I första etappen vaccineras hundra personer på Dragonens vård- och omsorgsboenden. Prioriterade grupper fortsätter att vaccineras i januari och målet är att alla i Västerbotten ska erbjudas vaccin innan sista juni 2021.

– Det känns skönt att vi är igång och att de allra flesta verkligen vill vaccinera sig. Men vi får inte slappna av och tro att det här är i hamn ännu. Det kommer att ta ett bra tag innan alla är vaccinerade fullt ut. Till dess måste vi fortsatt vara försiktiga och tänka på smittorisken i alla situationer, men det känns onekligen bra att vi kommit igång, säger Björn Hammar, verksamhetschef, hälso- och sjukvård, äldreomsorgen.

Vaccinationerna utförs av tre team bestående av två sjuksköterskor i varje team. Utöver det har Region Västerbotten en sjuksköterska som kommer att delta tillsammans med läkare från hälsocentral. Vaccinet kommer att ges i två doser med några veckors mellanrum.

Fortsatt vaccinering av prioriterade grupper

Tisdag 29 december vaccineras ytterligare 100 personer som bor på Tegs vård- och omsorgsboende och 4 januari fortsätter vaccinationerna på fler boenden. Vilka boenden som är aktuella då är ännu inte fastställt.

– Många äldre har varit oroliga och längtar naturligtvis efter sina nära och kära. Vaccinationerna ger dem hopp om att snart få träffas igen, kramas och umgås som vanligt, säger Malin Sundbom, verksamhetschef, vård- och omsorgsboende.

Grupper som prioriteras för att vaccineras först är personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst i ordinärt boende. Även personal som jobbar inom dessa verksamheter är prioriterade.

Målet är att alla boende i Västerbotten ska erbjudas vaccin innan sista juni 2021. Planering för vaccination pågår för fullt.

Mer information

Mer information om vaccination mot covid-19 i Västerbotten publiceras löpande på www.1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster så snart det blir klart. Det går inte att ringa till vården med frågor om vaccin mot covid-19.

Kontakt

Ronny Lestander
vaccinsamordnare
Region Västerbotten
070- 544 93 07
ronny.lestander@regionvasterbotten.se

Malin Sundbom
verksamhetschef
Vård- och omsorgsboende
Umeå kommun
090-16 35 81
malin.sundbom@umea.se

Björn Hammar
verksamhetschef
Hälso- och sjukvård, äldreomsorg
Umeå kommun
090-16 31 18
070-585 35 81
bjorn.hammar@umea.se

Sidan publicerades