Kvinna häller upp vatten från en dunk.

Foto: MSB/Creative Commons

Stärk din beredskap hemma

Du är en del av Sveriges beredskap. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. Se till att ha extra mat hemma, vatten på flaskor och dunkar, radio som går på batterier, ficklampa och spritkök. Något litet kan betyda allt.

Hand som håller i litet batteri.

Har du batterier till radio och ficklampa hemma?

Vid en större kris måste de flesta vara beredda på att klara sig själva en tid. Hjälpen kommer först att gå till dem som bäst behöver den. Det kan till exempel vara äldre eller sjuka människor eller barn som inte har samma förmåga att ta eget ansvar.

Tips för att stärka din beredskap

  • Veckohandla och se till att ha ett skafferi med basvaror som pasta och konserver för några veckor extra. Du behöver inte bunkra stora mängder utan ha som princip att alltid fylla på i god tid eller att alltid ha ett par oöppnade förpackningar av viktiga basvaror hemma.
  • Se till att ha dricksvatten. Köp buteljerat vatten, eller fyll kranvatten i en dunk eller tomma PET-flaskor. Byt ut vattnet med jämna mellanrum, till exempel genom att vattna blommorna med vattnet och sedan fylla på dunk och flaskor på nytt.
  • Se till att ha viktiga mediciner. Om du har receptbelagda mediciner du är beroende av, vänta inte tills medicinen är slut innan du hämtar ut ny. Socialstyrelsen rekommenderar att om du under en längre tid behandlas med medicin eller förbrukningsartiklar som skrivits ut av hälso- och sjukvården, bör du ha en månads förbrukning hemma. Läs mer om rekommendationen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (socialstyrelsen.se)

Men, när du ser över din beredskap, bunkra inte varor utan preppa solidariskt.

Sidan publicerades