Person med hörlurar sitter framför datorskärm och spelar i ett mörkt rum.

Snart jullov – och ökad skärmtid?

Är du som förälder eller annan viktig vuxen uppmärksam på ditt barns spelande? På jullovet när ditt barn är ledigt kan både skärmtid och spelande öka. Och i vissa fall bli ohälsosamt. Ibland kan ditt barn och du ha svårt att kontrollera barnets spelande, både när det gäller digitala spel och spel om pengar. Då kan du och ditt barn behöva stöd.

Många barn och unga kan spela digitala spel utan att det innebär problem. De flesta upplever spelandet som roligt, med lockande äventyr och en kul stund med vännerna. Samtidigt kan spelandet ibland ta över andra intressen, orsaka ohälsa och sociala problem som påverkad skolgång och sämre relationer med familj och vänner.

Ökad risk för problem med spel om pengar

Dataspel kan ha inslag som påminner om spel om pengar, vadhållning på e-sport har också blivit vanligt. Många sociala plattformar, där man tittar på andra som spelar, har också kasinostreaming. Ett högfrekvent dataspelande kan vara en riskfaktor för problem med spel om pengar.

Vad kan jag som förälder göra?

Vi vet att föräldrars eget spelande och inställning till spel påverkar barns beteende och inställning. Ditt barn mår alltid bra av att höra att du som förälder bryr dig, intresserar dig för barnets tankar och upplevelser, och att du engagerar dig – även om det inte alltid känns så.

  • Prata om spelandet, skärmtid och intressera dig för vad ditt barn gör online. Lyssna på barnet och bestäm ramar och rutiner tillsammans. Spelandet ska inte gå ut över skola, sömn, sociala aktiviteter, kost och motion.
  • Det finns spel på internet som uppmuntrar barn att köpa och spela om saker som kostar pengar. Prata med ditt barn om risker med spelandet, pengars värde och diskutera åldersgränser och din inställning till dem.
  • Om ditt barn spelar på ett sätt som påverkar barnet negativt kan det vara avgörande att du finns där och hjälper till att sätta gränser för spelandet. Lita på din känsla och prata med ditt barn om du är orolig.

Filmer

Länsstyrelserna har tagit fram filmer om barn och unga och spelande.

Filmer om att prata om spel med unga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kunskapsstöd

Hos länsstyrelserna finns också ett kunskapsstöd till dig som möter föräldrar eller andra vuxna i barn och ungas närhet. Här är handledningen:

Skärmanvändning, digitala spel och spel om pengar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Mer information

Här är några länkar som kan vara till hjälp om du är orolig för ditt barn eller ungdom, och behöver stöd. Du kan också kontakta elevhälsan på ditt barns skola, din kommun eller hälso- och sjukvården.

Elevhälsan

Ingången, rådgivning vid oro för alkohol, droger eller digitalt spelande

Spelberoendegruppen, Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., riksorganisation för spelberoende och anhöriga (spelberoendegruppen.com)

Första hjälpen vid spelproblem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., självhjälpsprogram och information, både för den som spelar och för dig som är anhörig (stodlinjen.se)

Sidan publicerades