Flygbild över Gamla bron i Umeå som lyser i blått och gult, Ukrainas färger.

En vecka efter att Rysslands invasion av Ukraina lyser Gamla bron i Umeå tills vidare i Ukrainas färger, blått och gult. Foto: Fredrik Larsson.

Gamla bron lyser i Ukrainas färger

Gamla bron i Umeå lyser nu i blått och gult i solidaritet med den ukrainska befolkningen.
– Det går inte att föreställa sig de fasor de går igenom just nu. Rysslands invasion är inte bara en attack på Ukraina, det är också en attack på det fredliga Europa som vi har byggt upp under årtionden, säger Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen.

Under påskveckan 2022 plockas belysningen ner eftersom kvällarna och nätterna blir ljusare och belysningen inte längre ger samma effekt. Men, solidariteten med Ukraina kvarstår och Umeå kommuns inställning är densamma som tidigare.

Umeå kommun känner stark solidaritet med det ukrainska folket med anledning av den pågående ryska invasionen. Europas återuppbyggnad efter andra världskriget bygger på demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

– Det har under lång tid gett oss stabilitet och gränsöverskridande samarbeten. Därför måste vi nu stå upp mot de krafter som vill rasera det som vi har byggt upp, säger Hans Lindberg.

Markerar sitt stöd

Att belysa Gamla bron i Ukrainas färger är en symbolhandling, men även dessa är viktiga, inte minst för de Umeåbor som har rötterna i Ukraina eller har släkt och vänner som påverkas av kriget.

– Vi vill så tydligt vi kan markera vårt fulla stöd och visa att våra tankar är med dem, säger Lena Karlsson Engman (S), ordförande, tekniska nämnden.

Fem bågpar i blått och gult

Ljussättningen består av fem bågpar av vardera färgen. Totalt använder Gator och parker 116 gula och 116 blå filter för att säkerställa att bron lyser upp centrala Umeå på rätt sätt när mörkret faller.

Vid kommunfullmäktiges möte måndag 28 februari genomfördes en tyst minut som stöd för folket i Ukraina. Partierna i kommunfullmäktige har tidigare också enats om och gjort ett gemensamt utskick till det globala nätverket "Mayors for Peace" för att fördöma invasionen och visa Ukraina stöd.

Gamla bron i Umeå, som lyser i blått och gult i den mörka kvällen, fotad från Broparken mot Teg.
Sidan publicerades