Två kommunmedarbetare hissar Ukrainas flagga vid stadshuset.

Ukrainas flagga hissas vid Stadshuset lördag 24 februari. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

Ukraina har kommunens fortsatta stöd

Det är nu två år sedan Ryssland inledde en storskalig invasion av Ukraina. På årsdagen lördag 24 februari hissar vi ukrainska flaggan vid Rådhuset och Stadshuset och fortsätter att visa solidaritet med Ukraina. Gamla bron kommer också att lysa i blått och gult.

– Umeå står sida vid sida med det ukrainska folket, vi ska fortsätta ge stöd och hjälp till Ukraina i kampen för självständighet och frihet, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunfullmäktiges ordförande.

24 februari råkar vara samma dag som Sverigefinnarnas dag. Vi hissar därför också sverigefinska flaggan för att fira Sveriges största nationella minoritet.

Gamla bron får färg igen

Liksom tidigare kommer också Gamla bron över älven att ljussättas med Ukrainas färger blått och gult. Under lördag 24 februari kommer några brobågar att vara belysta och resterande får färg efter helgen. Så här såg det ut i fjol:

Gamla bron belyst i Ukrainas färger blått och gult.

Gamla bron belyst i Ukrainas färger, februari 2023.

Kommunen fick flagga

Kommunen har också tagit emot en flagga som gåva från Ukraina, via Peter Gjersvold, Umeåbo och frivillig soldat i landet. Flaggan är en symbol för vänskap och ett tack för den välvilja som Sverige och svenskar har visat mot det ukrainska folket under kriget:

Sidan publicerades