Människor som sitter runt ett mötesbord och har ett digitalt möte.

Umeåföretaget Limes Audios teknologi gör att röster hörs lika bra från ett hemmakontor som från ett konferensrum.

Fyra banbrytande Umeåinnovationer

Vad har modern lastbilsdesign gemensamt med trumljudet på Jay-Z’s skivor och nobelpriset i kemi 2020? Jo, alla har sina rötter i Umeå. Här är fyra banbrytande Umeå-innovationer som spritt sig långt utanför Sveriges gränser.

  1. Vi kan naturligtvis inte lista innovationer från Umeå utan att nämna Emmanuelle Charpentier – 2020 års nobelpristagare i kemi. Emmanuelle Charpentier kom till Umeå universitet som forskare 2008. Det var här hon upptäckte gensaxen och utvecklade den så kallade CRISPR-Cas9-tekniken som hon belönades med ett nobelpris för 12 år senare. CRISPR-Cas9 är ett kraftfullt och lättanvänt verktyg för att hitta och reparera defekta gener. På kort tid har verktyget anammats inom många olika vetenskapsområden som medicin, jordbruk och bioteknologi.
  2. En annan Umeå-innovation som har haft globalt genomslag såg dagens ljus ganska exakt 100 år innan Charpentiers nobelpris. 1920 fick den lokale möbeltillverkaren Gösta Nyström en idé till en ny typ av lastbil – den första självbärande hyttbilen i stål. Volvo, som såg en stor konkurrensfördel i den nya designen, köpte så småningom fabriken. Det visade sig vara ett bra beslut, innovationen gav Volvo ledning på världsmarknaden för lastbilar och Volvo Trucks är än idag den största privata arbetsgivaren i norra Sverige.
  3. Vi är många som under de senaste månaderna tillbringat otaliga timmar i videomöten. Det är förmodligen inte lika många som vet att bruset i Googles videomöten försvann tack vare en annan Umeå-innovation. Företaget Limes Audio köptes av Google 2017 och deras hårdvara är nu del av Googles speakermic. En teknologi som gör att röster hörs lika bra från ett hemmakontor som från ett konferensrum.
  4. Umeås starka kulturscen är givetvis också en källa till innovation. En sådan såg dagens ljus när Umeborna Mattias Eklund och Henrik Kjellberg lanserade Toontrack 1999. De var båda musiker själva, men ingen av dem kunde trumma, så de fick idén att skapa ett verktyg för att spela in och och skapa trumljudsfiler. Det visade sig ganska snabbt att det var fler än de själva som ville ha verktyget. Toontrack har använts av musiker över hela världen i närmare 20 år, och hörs i låtar av artister som Whitney Houston och Jay-Z.
Sidan publicerades