Foto: Hyundai Motorsport (CC BY-SA 4.0)

Avspärrningar och logistik i samband med Rally Sweden

Lokaltrafiken, Upab, Trafikverket, berörda kommuner med flera planerar logistiken för transporter och parkeringsmöjligheter. Umeåbor som besöker arrangemanget uppmanas lämna bilen hemma. Det kommer att gå special­bussar till arenaområdet vid I20 och rallyts specialsträckor utanför Umeå.

Arenaområdet vid I20

Arenaområdet vid regementet kommer att vara öppet fredag 25 februari och lördag 26 februari. Då körs också special­sträckor i I 20-skogen. Från Vasaplan i centrala Umeå kommer det att gå skyttelbussar till arenaområdet. Taxi kommer främst att ha upphämtning vid Vasaplan/Skolgatan och avstigning vid Sandbackavägen och Hagaskolan.

I närheten av arenan kommer det att finnas parkeringsplatser för cyklar och handikapparkeringar.

Det kommer att finnas parkeringsytor för bil och buss vid Forslundagymnasiet, Martin & Servera samt godsbangården. Skyttelbussar kommer att trafikera mellan parkeringsytorna och arenaområdet (inte godsbangården som har gång­avstånd till arenan).

Anställda, elever och föräldrar som ska åka till kasernområdet på fredagen uppmanas att använda andra transport­medel än bil. Fredag eftermiddag och lördag kommer området vara avstängt för extern trafik.

Den isyta som tidigare spolats upp vid grusplanen (cirkusytan) kommer inte att spolas den här säsongen. Idrottshallarna Vildmanna- och Midgårdshallen, kommer att stängas från och med fredag vid lunch fram till söndag förmiddag.

Arbetet med att förbereda arenan kan göra att området tillfälligt också behöver stängas vid andra tidpunkter inför arrangemanget.

Trafiken vid Noliaområdet påverkas

Vid Nolia, som kommer att vara Rally Swedens högkvarter och servicecenter, påverkas tillgängligheten för trafik och vissa av anläggningarna redan från 17 februari och fram till 2 mars. Parkeringar i närheten kommer att stängas av tillfälligt och alternativa personalparkeringar ska ordnas.

Från och med måndag 21 februari börjar många stora transporter med material till tävlingen att anlända. Det kan ställa till med trafikproblem i området.

Torsdag 24 februari kommer det att vara mycket aktivitet i området. Då förbereds rallybilarna inför tävlingen och det innebär många transporter ut och in från området, särskilt mellan klockan 08 och 15. Under fredag 25 februari kommer det också att vara ökad aktivitet i området.

Lördag 26 februari och söndag 27 februari kommer det att vara mest aktiviteter tidigt på morgonen, vid lunchtid samt på eftermiddagen/kvällen då rallyt avslutas för dagen.

Aktiviteter på Skeppsbron

Trafiken i närheten av Skeppsbron (kajen vid Väven) påverkas också. Där invigs Rally Sweden på kvällen torsdag 24 februari och på söndag eftermiddag 27 februari är det prisutdelning.

Rallybussar till specialsträckorna utanför Umeå

Rallybussarna som går till och från de specialsträckor som körs utanför Umeå kommer att ha sin av- och påstignings­plats vid Magasinsgatan i centrala Umeå. De bussarna kommer att kunna förbokas via rallysweden.com.

Mer information

Rallyvärldsmästerskapet WRC innefattar både ett förarmästerskap och ett teammästerskap för bilmärken. Den första deltävlingen för 2022 är Monte Carlo-rallyt i slutet av januari och sedan är det dags för Rally Sweden i Umeå. Tävlingen kan ses på TV över hela världen. I Sverige sänder SVT.

Visit Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rally Sweden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

WRC – FIA World Rally Championship Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om Rally Sweden i Umeå

Sidan publicerades