Fyra lådcyklar står uppradade mot en vägg till vänster, mot kortsidan längre bort i bild står ytterligare en vanlig cykel. Ett kalt och avskalat rum.

Umeå kommun driver två cykelgarage, ett i centrum och ett på universitetsområdet.

Stölder i U-bikes cykelgarage på Umeå universitet

Under natten till tisdag stals sex elcykel-laddare från Umeå kommuns cykelgarage, U-bike, på universitetsområdet. Laddarna satt monterade i kabelkanaler på väggen i garaget och bröts loss från sina fästen. Kommunen polisanmäler nu den senaste tidens stölder.

I fredags försvann en laddare och en cykel från samma garage. Även ett skåp i garaget tömdes vid det tillfället på verktyg.

– Det är tyvärr inte första gången det händer, vi hade en liknande incident i höstas, säger John Bylund, trafikplanerare på Umeå kommun.

Ser över rutinerna

Umeå kommun har polisanmält stölderna och avvaktar resultatet av polisens utredning.

– Fram till dess utredningen är klar låter vi bli att spekulera i hur det har gått till eller vem som kan vara skyldig. Det vi gör nu är att se över våra rutiner för uthyrning och för våra cykelgarage, berättar John Bylund.

Konsekvensen av stölderna drabbar de som hyr eldrivna lådcyklar. Det tar tid och kostar pengar att återställa allt som det var förut och det är därtill långa leveranstider på reservdelar och cyklar.

Bygger på förtroende

– Verksamheten bygger i stor utsträckning på förtroende och när förtroenden bryts känns det extra trist. Det krävs att vi hjälps åt för att verksamheter som dessa ska kunna fungera, säger John Bylund.

Umeå kommun har två cykelgarage. Det ena ligger vid Kungsgatan mot väg 503 och det andra på universitetsområdet, i Fysiologihuset på Linnaeus väg 2.

Mer information

Läs om Umeå kommuns cykeluthyrning: www.umea.se/ubike

Sidan publicerades