En person tvättar bilen, närbild.

Tvätta bilen miljösmart

Varje år tvättar många av oss bilen på ett sätt som är skadligt för både oss själva och naturen. Olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Välj att tvätta bilen på en biltvätt i stället!

15 miljoner gånger – så många gånger tvättar vi i Sverige våra bilar direkt på gatan varje år. Det innebär att skadliga ämnen, som är svåra för naturen att bryta ner, skapar lokala vattenmiljöproblem. Upp emot 1 000 ton olja och 50 ton tungmetaller hamnar årligen orenat ute i naturen på grund av att vi tvättar våra bilar utan att tänka oss för.

Tvätta i biltvätt

En biltvätt är utrustad för att ta hand om olja och kemikalier från bilen så de inte förorenar vår natur. Därför är det mest miljösmarta sättet att tvätta bilen att åka till en biltvätt. Har du långt till närmsta biltvätt är det minst skadligt för miljön att tvätta bilen på gräsmattan eller på grusgången. Då fastnar föroreningarna i det översta jordlagret och vattnet fortsätter ner i marken där det filtreras grovt innan det når olika vattendrag eller grundvattnet.

Myt om biltvätt

Det är en myt att om du tvättar bilen på gatan är det inte värre än att det regnar. När du tvättar bilen använder du rengöringsmedel som löser upp miljöfarliga olje- och asfaltsrester som fastnat på din bil. Det gör inte regnvatten. Tvättar du bilen på gatan rinner tvättvattnet orenat ner i en dagvattenbrunn och rakt ut i närmaste vattendrag.

Sidan publicerades