cyklar står på rad, en personer leder en cykel på gatan

Skräpplockardagarna

Umeå kommunen lägger mycket resurser på att städa i Umeå, men trots det finns tillfällen då staden är och upplevs skräpig.

Umeå kommun stöder Håll Sverige Rent-kampanjen mot nedskräpning med skräpplockardagar i slutet av maj. Ett renare Umeå ökar vår trivsel och trygghet i kommunen, sparar pengar och främjar turismen. Det är trevligare för alla att vistas på rena gator, torg och parker än där det är skräpigt och smutsigt. En ren miljö är en tryggare och trivsammare miljö för barn, vuxna och djur.

Plocka skräp du också

De nationella skräpplockardagarna ordnas av Stiftelsen Håll Sverige Rent. Kampanjen vill visa att varje person kan åstadkomma förändring genom en så enkel åtgärd som att plocka upp skräp. Det långsiktiga syftet är att förändra attityder och beteenden så att nedskräpningen minskar. I det arbetet kan vi alla delta.

– Vi uppmanar alla att samarbeta och engagera sig. Nedskräpning är inte bara kommunens ansvar, den som producerar skräp har ansvar för att inte skräpa ner, säger Karin Isaksson, teknisk chef.

Skräpplockarveckan 2022

Skräpplockarveckan i Umeå pågår 16–20 maj 2022.

Anmälan din skola

Anmäl din skola för att delta i Skräpplockardagarna och för att få ditt material i tid.
Anmäl till Håll Sverige Rent på www.hsr.se/skrapplockardagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. senast fredag 29 april.

Läs mer hur din skola kan delta

Vad gäller för föreningar, företag och privatpersoner?

Givetvis får du som privatperson också gärna hjälpa till att städa under skräpplockarkampanjen. Men, du måste ta skräpet till egen soptunna eller åka till en återvinningscentral.

Anmäl dig på www.hsr.se/skrapplockardagarna/anmalan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades