barn sopar skolgården, sopkvastar

Städa skolgården

Mellan 16 och 20 maj 2022, deltar Umeå kommun i Håll Sverige Rents kampanj mot nedskräpning, Skräpplockardagarna. Alla för- och grundskolor och gymnasieskolor i kommunen kan anmäla sig.

Skräpplockardagarna 2022

Skräpplockardagarna pågår under vecka 20, 16–20 maj.

Anmäl senast 29 april

För att delta i Skräpplockardagarna behöver du anmäla din skola till Håll Sverige Rent Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns också en lärarhandledning som du kan ladda ned för att få tips och idéer på vad som kan göras. Där finns också pedagogiskt material att jobba med innan och i samband med skräpplockardagarna.

Håll Sverige Rent delar ut skräpplockarpåsar

Håll Sverige Rent delar ut skräpplockarpåsar löpande till de skolor som anmält sig. Senast den 29 april behöver du ha anmält din skola till Skräpplockardagarna för att få ditt material gratis. Leveranstiden är 10 dagar.

Umeå kommun hämtar fyllda skräpplockarpåsar

Under vecka 21, 23–27 maj, kommer kommunen och hämtar de fyllda skräpplockarpåsarna från förskolorna/skolorna.

I den mån det är möjligt ber vi er använda egna sopsäckar. Eller stoppa ihop de små påsarna i varandra så långt det går. För att underlätta hämtningen av säckarna ska de ställas på en yta som är lätt att komma åt med lastbil, endast ett upphämtningsställe per anmäld skola.

Sortera rätt

Kampanjen är främst till för småskräp. Tänk på att grenar, löv och annat trädgårdsavfall inte är skräp som ni ska lägga i säckarna. Inte heller munskydd.

Sidan publicerades