Startsida Umeå kommun
Dialog Tomtebo strand, illustration

Kom och invig dialogplats för Tomtebo strand

Söndag 16 juni är det dialogdag för Tomtebo strand. Då invigs dialogplatsens symboliska sittplats "Frö-Sitt". Du bjuds på fika och det finns möjlighet att få guidade turer i skogen, prova på att paddla, träffa dem som planerar det nya stadsdelsområdet Tomtebo strand med mera.

Välkommen! Buerestbåhtieme! Tervetuloa!

Program

Söndag 16 juni, klockan 12.00–15.00
Dialogplats, Tomtebo strand (ungefär vid Olle Fiskares väg 6)

12.00–15.00

  • Umeå kanotklubb erbjuder gratis "prova-på-kanot" nere vid stranden nedanför dialogplatsen.
  • Träffa och prata med dem som planerar Tomtebo strand.
  • Du får veta resultat av dialogfrågor som har varit anslagna på dialogplatsen. Start för nya dialogfrågor om hur vi ska utveckla Tomtebo strand.
  • Visning och provåkning av U-bike (ellådcykel).
  • Du och alla besökare bjuds på fika.

12.15

Invigning

Konstnär Jögge ”Sur-Olle” Sundqvist inviger det färdigställda konstverket ”Frö-Sitt”. Bandet klipps för en symbol för delning, hållbarhet och medveten livsstil. Gissa vad?

12.45 och 14.00

Guidad vandring i skogen

Kolbäcken kommer vara en blå och grön livsnerv genom Tomtebo strand. Gå en guidad vandring i skogen utmed bäcken och ta del av bäckens kvaliteter.

Tomtebo strand – samskapande i tidigt skede

Tomtebo strand är en stadsdel som planeras med höga ambitioner när det gäller hållbarhet – ekologiskt, socialt och ekonomiskt.

– Samskapande mellan kommunen, byggaktörer och kommunala bolag sker i ett extremt tidigt skede i det här projektet. Därför har också samtal med invånare på olika sätt också dragits igång ovanligt tidigt, långt innan ett förslag till detaljplan finns. Och, vi har stor ödmjukhet inför frågorna, säger Johan Sjöström, projektledare, Umeå kommun.

– Vi lyssnar för att förstå vad som kan bli gångbart i området, inte bara i den fysiska miljön, utan när det gäller det hållbara vardagslivet. Vad är man beredd att göra för eller med sin granne? Kan vi dela prylar och tjänster? Vad behövs för att välja hållbarare alternativ än egen bil? Vi vill också ha samtal för att alla ska känna att förändring av livsstil och boende faktiskt inte behöver betyda uppoffringar utan istället möjligheter, säger Maria Wetterlöv, kommunikatör, Umeå kommun.

Tidplan

Samråd för detaljplanen beräknas ske i slutet av 2019. Detaljplanen kan antas under våren 2020. Möjlig inflyttning kommer att kunna ske 2022–2023.

Kontakt

Maria Wetterlöv
kommunikatör
Umeå kommun
090-16 23 12
070-980 11 04

tomtebostrand@umea.se

Vägbeskrivning
Dialogplats för Tomtebo strand, flygbild

Klicka på bilden för att öppna en större bild.