Startsida Umeå kommun
Rökfria miljöer

Många utomhusmiljöer blir helt rökfria från 1 juli 2019 i Sverige bland annat busshållplatser.

Fler rökfria miljöer i Umeå kommun från 1 juli

Från och med 1 juli blir det fler rökfria miljöer i Umeå kommun. I och med den nya tobakslagen som Riksdagen har beslutat om, kommer rökförbud att införas på till exempel uteserveringar, allmänna lekplatser och idrottsanläggningar.

Den nya tobakslagen ska underlätta för icke-rökare samt för personer med astma och allergier att kunna vistas i offentliga lokaler utan att utsättas för tobaksrök. Den är också till för att minska rökningen samt att motverka att barn och ungdomar börjar röka. Rökförbudet omfattar även elektroniska cigaretter, vattenpipor och örtprodukter för rökning. Platser där rökning är förbjuden kallas för rökfria miljöer.

Platser med rökförbud från och med första juli är bland andra:

  • lekplatser
  • Inhägnade idrottsanläggningar
  • kollektivtrafik och väntsalar - ex. tågperronger, busshållplatser
  • uteserveringar
  • entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde såsom butiker, bibliotek, biografer och teatrar.

Vem ansvarar för att rökförbudet följs?

Den som äger eller disponerar lokalen ansvarar för att rökförbudet följs och ska markera var rökning är respektive inte är tillåten. Om du störs av rökning i en lokal eller på en plats som ska vara rökfri ska du ta upp det med innehavaren. Om det inte blir någon förändring kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskydd som har tillsynsansvaret för att tobakslagen följs.

Fakta om tobakslagen:

  • 1994 blev det till exempel förbjudet att röka på skolgårdar och 2005 blev det rökfritt inne på krogar och restauranger.
  • Förutom utökat rökförbud innebär den nya tobakslagen även att det kommer att krävas tillståndsplikt för försäljning av tobak.
  • 1993 kom den första tobakslagen i Sverige och sedan dess har förbud mot rökning kommit att gälla allt fler platser.
Kontakt

Lina Lindberg
miljöinspektör
090-16 16 74
lina.lindberg@umea.se

Karin Lindmark
miljöinspektör
090-16 17 08
karin.lindmark@umea.se

Mer information