Startsida Umeå kommun
Blomman på bilden är en jätteverbena (Verbena bonariensis)

Blomman på bilden är en jätteverbena (Verbena bonariensis)

Ögongodis är temat för sommarens blommor

Årets tema för sommarblommorna är Ögongodis. Inspiration har hämtats från olika bakverk och godissorter. Vill du uppleva doft, smak, färg och form är du välkommen att följa med på någon av sommarblomsvandringarna. Även i år är planteringarna fyllda av binas favoritväxter.

I år har sommarblomsplanteringarna utformats med inspiration av olika bakverk och godissorter. I vissa planteringar är det doften eller smaken på växten som knyter an till temat, i andra är det färgen och formen av en godsak som gestaltas i blomform.

Längs gågatan kan man exempelvis uppleva ljuva dofter av kanel som kommer från växtkompositioner inspirerade av morotskaka och på Rådhustorget är inspirationen tagen från viollakrits. I Kyrkrondellen ståtar en mäktig prinsesstårta.

Temat har en dubbel betydelse då det dels sätter fokus på sommarblommornas prydnadsvärde och dels på pollinatörerna, utan vilka vi skulle ha mycket färre godsaker att njuta av! Även planteringarna i Hedlundadungen och Tegs centrum följer årets tema och blir väl värda ett besök.

Sommarblomsvandringar

Kom och upplev Ögongodis själv på de guidade sommarblomsvandringar som Umeå kommun bjuder in till. Dagsturerna sker i centrum och startar klockan 14. De är gratis och utgår från konstverket Grön Eld på Järnvägstorget.

Vandringarna genomförs den 27 juni, 4 juli, 11 juli, 18 juli, 25 juli, 1 augusti, 8 augusti, 15 augusti och 22 augusti. Den populära nattvandringen sker tisdag den 13 augusti och startar klockan 22.00 vid fontänen i Rådhusparken.

Alla är välkomna, ingen föranmälan krävs!

Beskriv vad bilden föreställer.

Daggsalvia, Mystic blue spires

Kontakt

Michael Holmström
stadsträdgårdsmästare
Umeå kommun
090-16 27 14
michael.holmstrom@umea.se

Corinne Carlsson
parkarbetare
Umeå kommun
070-216 89 68
corinne.carlsson@umea.se

Mer information