Startsida Umeå kommun

Spara energi på jobbet

Genom små åtgärder kan du enkelt spara energi på din arbetsplats. En minskad energianvändning är bra för miljön och sparar pengar.

Så sparar du el på jobbet

Elektronisk utrustning på din arbetsplats förbrukar energi även när du inte använder den. Därför är det viktigt att stänga av utrustningen när den inte används.

I ett genomsnittligt kontor kan standby-el stå för upp till 10 procent av den totala energiförbrukningen under ett år.* Detta är alltså el som datorer, skärmar med mera förbrukar när du inte använder dem. Om alla skulle stänga av utrustningen när de går från jobbet så skulle vi minska onödiga koldioxidutsläpp och kapa elkostnader.

För muspekaren över de olika delarna i bilden för att se hur många watt de förbrukar i genomsnitt. Klicka på delarna för att läsa mer!

Energiförbrukning i kontor Datorskärm, 4W Skrivare/kopiator 107W Belysning, 30W Dator (laptop), 7W Höj- och sänkbart skrivbord, 5W Extra element, 1000-2000W Mobilladdare, 5W Fler energispartips på jobbet!


Så mycket energi kan Umeå kommuns personal spara

Tillsammans kan Umeå kommuns personal hjälpa till att minska kommunens elanvändning med 1 400 000 kWh/år, vilket motsvarar en kostnad på cirka 
1,2 miljoner kronor/år exkl. moms!

Kom ihåg kopieringsmaskinen

Om Umeå kommuns personal skulle stänga av alla kopiatorer när de inte används så skulle vi minska elanvändningen med cirka 808 000 kWh/år**. Det motsvarar 727 000 kronor/år exkl. moms!

Glöm inte grendosan

Arbetar du i kontor är det viktigt att slå av strömbrytaren på grenuttaget när du går för dagen. Detta ser till att du helt stänger av dator, datorskärm, datorhögtalare och höj- och sänkbart skrivbord. Om all personal på Umeå kommun slår av strömbrytaren skulle vi minska elanvändningen med 122 000 kWh/år***. Det motsvarar 110 000 kronor exkl. moms!


*räknat på att dator, skärmar, högtalare, höj- och sänkbart bord förbrukar 1,1 kWh/år (mätt under 10 timmar varje vardag).

**räknat på 1 000 kopiatorer som förbrukar 107W vardera och en avstängning 14 timmar per dygn under vardagar (mellan kl. 18.00–06.00) samt avstängning helger och ett elpris på 0,9 kr/kWh.

***räknat på 1 000 kontor som förbrukar 20W vardera och en avstängning 14 timmar per dygn under vardagar (mellan kl. 18.00–06.00) samt avstängning helger och ett elpris på 0,9 kr/kWh.

Kontakt

Ulf Roth
driftingenjör
Fastighet
070-369 35 36
ulf.roth@umea.se

Rätt om energi

  1. Datorer får längre livstid om de stängs av under natten.
  2. Platta skärmar drar mycket el även när datorn är avstängd.
  3. Lampor klarar att stängas av och på ofta, ha därför som vana att alltid släcka när du lämnar ett rum.

Fel om energi

  1. Datorn slits och kan gå sönder om man stänger av den för ofta.
  2. En skärmsläckare sparar energi.
  3. Platta skärmar drar så lite att man lika gärna kan lämna dem på.
  4. Det är ingen idé att släcka ljuset för en kort stund eftersom belysning drar mer energi just när den tänds.
  5. Glödlampor och lågenergilampor går sönder om man stänger av dem ofta.

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus

Sidan har granskats 2020-02-13

Sidans kortadress: www.umea.se/energispartips