Startsida Umeå kommun

Solel och solceller

Kul att du är nyfiken på solel! Här får du veta mer om solceller och vilken hjälp Umeå kommun kan erbjuda dig som funderar på att sätta upp en solanläggning på taket eller någon annan soldränkt del av din gård.

Fråga oss om solel!

Ta hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare på vägen till egen ren och klimatsmart elproduktion! Det kostar inget och vi har inga kommersiella intressen. Vi vill bara hjälpa dig som är nyfiken på solel. Umeå kommuns energi- och klimatrådgivare finns med dig på hela resan, från offert, bidragsansökan och ett eventuellt bygglov fram till installation.

Kontakta energi- och klimatrådgivningen

Varför solceller?

Det är så krångligt, en dyr investering, vi har ingen sol på vintern och vårt tak har fel lutning. Forskningsprojektet Greenleap har undersökt hur det kommer sig att fler hushåll inte skaffar solceller. I den här filmen bemöter de ett av argumenten som har kommit fram i studien — att solceller är en dyr investering. 

Se fler filmer på greenleap.kth.se/solceller 

Bra att veta om du vill sätta upp solceller

Hur många paneler behöver jag? Vilka bidrag kan jag söka? Krävs bygglov för solceller? Vilka brandskyddskrav ska jag ställa på leverantören? Vad kostar solceller? Här har vi samlat svaren på frågor som du kan ställas inför när du ska sätta upp solceller.

Bra att veta om solceller

Umeå kommun satsar på solel

Under 2019 satsar Umeå kommun och flera andra kommuner på att öka kunskapen om solenergi och ger extra stöd till dig som vill sätta upp solceller på ditt tak – allt för att göra din väg till egen elproduktion så enkel som möjligt. Umeå kommuns energi- och klimatrådgivare finns med dig på hela resan, från planering, offert, bidragsansökan och installation.

Satsningen genomförs med stöd från Energimyndigheten och Europeiska regionala utvecklingsfonden och är en del av Umeå kommuns klimatarbete.

Klimatprojektet Den koldioxidsnåla platsen

Europeiska regionala utvecklingsfonden

Satsningen på solel genomförs med stöd från EU:s regionala utvecklingsfond

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus

Sidan har granskats 2020-01-16

Sidans kortadress: www.umea.se/solel