Startsida Umeå kommun

Den koldioxidsnåla platsen

I projektet Den koldioxidsnåla platsen gör vi det enklare för Umeås invånare att göra hållbara val i vardagen och minska sin klimatpåverkan från resor, boende och inköp.

Det gör vi genom att

  • testa nya sätt att arbeta med klimatfrågor i kommunen 
  • ta reda på Umeåbornas klimatpåverkan och visualisera den
  • ta del av andras kunskap och dela våra erfarenheter med andra. 

Här nedanför kan du läsa om några av de insatser som pågår just nu. Fler genomförda och kommande insatser hittar du i menyn.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Fyll i formuläret längre ner på sidan.

Följ konferensen på webben

Har du inte möjlighet att delta på vår summerande konferens? Följ vår webbsändning så missar du inte all inspiration och goda exempel för hållbar konsumtion. Precis som projektet i sig har konferensen ett brett ­perspektiv på konsumtionens klimatpåverkan, allt från resor, boende och energi till mat och prylar.

Den koldioxidsnåla platsen 2019

Webbinarium: Beräkna invånarnas klimatavtryck - så gjorde vi

Forum för miljösmart konsumtion arrangerade 19 mars 2019 ett webbinarium om Umeå kommuns beräkning av kommuninvånarnas klimatavtryck. Hör Anna Gemzell och Sebastian Holmström berätta hur Umeå kommun har arbetat och presentera några av slutsatserna i rapporten Konsumtionsbaserade utsläpp i Umeå kommun.

Se webbinariet i efterhand

Hållbara restauranger växer!

Efter ett lyckat försök under 2018 växer Nätverket Hållbara Restauranger Umeå med yttrligare sju restauranger. Totalt består nätverket nu av elva Umeå-restauranger som träffas regelbundet i kunskapshöjande workshops och nätverksträffar. Alla restaurangerna får också coachning för att utveckla sitt hållbarhetsarbete.

Mer om nätverket

Utmanar bilberoendet

Människor i samhällen utanför tätorten är ofta beroende av bilen. Vi vill utmana de invanda mönstren och undersöka om det finns tillfällen då andra färdsätt faktiskt är möjliga. Fokusgrupper ska ge oss kunskap om förutsättningarna och därefter låter vi en grupp personer från orterna Sävar och Stöcke testa olika hållbara alternativ.

Följ vårt arbete!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Fyll i namn och e-post här nedanför så skickar vi vårt nyhetsbrev och inbjudningar till dig.

Ett samarbetsprojekt

Projektet är en del av Umeås klimatarbete och ett samarbete mellan Umeå kommun och Umeå universitet. Projektet genomförs med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Umeå kommun, Umeå universitet, Region Västerbotten, Umeå energi och Upab.

Fakta om projektet

Europeiska unionen, Europeiska regionala utvecklingsfonden

Projektet genomförs med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Kontakt

Anna Gemzell
projektledare
Umeå kommun
090-16 16 96
anna.gemzell@umea.se

Fler kontaktuppgifter och fakta om projektet

Nyhetsbrev

December 2018

Oktober 2018

Juli 2018

Maj 2018

Februari 2018

December 2017

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Fyll i formuläret här på sidan!

Vi är en del av Green Umeå

Sidan har granskats 2019-05-09

Sidans kortadress: www.umea.se/CO2platsen