Startsida Umeå kommun

Nätverksträffar för Hållbara Restauranger Umeå

Här kan du anmäla deltagare till Hållbara Restaurangers nätverksträffar och läsa kort om tidigare genomförda träffar.

Aktuella nätverksträffar

Utvecklingsträff 1: Gemensam utveckling av restaurangnätverket för hållbarhet i Umeå

Tid: 9:00 – 12:00

Datum: tisdag 24 mars

Plats: Stadshuset, Skolgatan 31A (Anmälan sker i receptionen)

Välkommen till den första träffen för gemensam utveckling av restaurangnätverket i Umeå!

Under förmiddagen kommer vi bland annat att spåna i vad vi som grupp vill åstadkomma under de kommande tre åren med nätverket. Vi kommer även börja att fundera kring hur konceptet av nätverket behöver utvecklas för att möta de behov och hinder som finns gällande en mer hållbar mat i Umeåregionen.

Anmälan till Utvecklingsträff 1:

Det kommer att bjudas på fika under träffen. Vänligen ange eventuell specialkost. 

Det är inte möjligt att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 19 mars klockan 16.00.

Nätverksträffar 2020

Nätverksträff 1: Pantsystem för minskad mängd engångsförpackningar

Genomförd

Åsa Stenmarck från Svenska Miljöinstitutet IVL berättade om hur pantsystem kan vara ett sätt för att minska konsumtionen av engångsförpackningar. Åsa är en av författarna bakom rapporten Take Away engångsartiklar – nya affärsmodeller för att minska avfallet från engångs take-away-artiklar.

Nätverksträffar 2019

Nätverksträff 5: Energiåret som varit

Genomförd

Vi gick igenom exempel på temat energi från er restauranger för att inspirera och sporra till vidare energibesparingar hos er restauranger.

Nätverksträff 4: Vi blickar i backspegeln och framtidsspanar

Genomförd

Under denna träff tog vi en titt i backspegeln, där deltagarna delade med sig av erfarenheterna från aktiviteter som genomförts det gånga året. Vi blickade också framåt. Märta och Eduardo kommer dela med sig av hur framtidsplanerna för nätverket ser ut. Vi vill bjuda in er restauranger i denna diskussion och höra era tankar och önskemål.

Nätverksträff 3: Hållbar öl

Genomförd

Under denna träff fick vi lyssna till en av nätverkets egna medlemmar Alexander Gregor som berättar om sina erfarenheter från att jobba som bryggare och hur vi kan tänka kring hållbar öl på menyn. Träffen avslutades med att rundabordssamtal där vi diskuterar ölens betydelse i hållbarhetsfrågan.

Nätverksträff 2: Hållbart fiske på menyn

Genomförd

Denna nätverksträff går under temat hållbart fiske och vi kommer att arbeta med frågor som rör: vad är egentligen hållbar fisk och hur kan ni som restauranger tänka för att gynna en hållbar fiskenäring?

I slutet av nätverksträffen får vi besök av Smakfestivalen com berättar om ett event med möjlighet för nätverket att synas under festivalen.

Studieresa till Peckas tomater

genomförd

Hållbara Restaurangers studieresa till Europas största kretsloppsodling, Peckas Tomater. Peckas Tomater är belägna i Härnösand. Deras odling består i att de odlar regnbåge i fiskbassäng och tomater i växtbäddar i ett slutet kretsloppssystem. Under det cirka 1,5 timme långa besöka kommer vi få lära oss mer om hur deras odling fungerar.

Nätverksträff1: Lokalt med REKO-ringen.

Genomförd

På vårens första nätverksträff för Nätverket Hållbara Restauranger i Umeå får vi besök av en av grundarna till REKO-ringen i Umeå, Maxim Vlaslov. Vi får höra mer om hur REKO-ringen startade, hur den fungerar och hur ett samarbete kring mellan REKO-ringen och Umeås restauranger skulle kunna se ut.

Kontakt

Är du intresserad och vill få mer information? Kontakta samordnare för nätverket:

Märta Streijffert
miljö- och hälsoskydd
Umeå kommun
090-16 66 73
marta.streijffert@umea.se

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus

Sidan har granskats 2020-03-02

Sidans kortadress: www.umea.se/hrnatverkstraff