Startsida Umeå kommun

Restauranger för hållbarhet

Driver du restaurang, café eller arbetar i storkök? Som en del i kommunens klimatarbete har vi initierat ett nätverk för restauranger i Umeå som vill ta sitt engagemang i hållbarhetsfrågorna till nästa nivå och sporra varandra.

Restauranger i nätverket

I nätverket jobbar vi inte bara med restauranger och caféer utan också med kommunens skolkök. Här är våra medlemmar just nu:

  • Bastard Burgers
  • Gotthards krog (Blå huset)
  • Hedlundaskolans och Storsjöskolans måltidsservice
  • Kummin
  • Lottas krog
  • Rex
  • Rost
  • Tapas
  • Tonka
  • Umeå Folkets Hus
  • Zillers brasserie och bar

Vad gör nätverket?

Det här får medlemmarna i nätverket:

  • Komptensutveckling
  • Utbyta erfarenheter
  • Goda exempel och inspiration

Under nätverkets första år har medlemmarna erbjudits årlig utbildning inom:

  • Hållbar Mat
  • Ekonomi och energi
  • Miljö och Klimat
  • Reko och sociala villkor
  • Kommunikation

Utöver det har restaurangerna fått individuella nulägesanalyser och rådgivning. Restaurangerna har också träffats regelbundet och utbytt erfarenheter. Under 2019 gav nätverket även ut en kokbok.

Vidareutveckling

Inför 2020 är avsikten att nätverket ska vidareutvecklas med ett ökat fokus på det lokala och regionala.

Är du grossist, livsmedelsproducent eller arbetar med mat på annat sätt i regionen? Tveka inte att höra av dig.

Varför behövs nätverket?

Idag lever vi i en tid när global uppvärmning och överanvändinga av naturens resurser hotar de ekosystem som förser oss med den livsviktiga maten. Mat borde vara en självklarhet för alla men då måste vi börja ifrågasätta hur den produceras och vad den gör med våra ekosystem och vårt klimat.

En hållbar livsmedelsförsörjning är en förutsättning för en väl fungerande restaurangbransch. Nätverket är ett sätt att stötta och skapa förutsättningar för en omställning den lokala restaurangbranchen och besöksnäringen.

Restauranger är också trendsättare och kan genom sitt hållbarhetsarbete förflytta normer kring mat och därigenom bidra till en mer hållbar matkonsumtion i stort.

Vill du starta nätverk i din kommun?

Här kommer våra tips:

  • Utforma nätverket så att det blir relevant för branschen du vill förändra.
  • Finns det någon som kan samordna och strukturera nätverket? Tänk på att ett nätverk inte sköter sig självt
  • Skapa en gemensam målbild om en mer hållbar bransch.
  • Se till att främja ett klimat där medlemmarna delar med sig till varandra.
  • Skapa tydliga förväntningar på medlemmarnas engagemang i nätverket, till exempel genom ett Letter of Intent.

En viktig ambition i vår vidareutveckling av nätverket under 2020 är att skapa en modell som är möjlig att driva långsiktigt för en kommun. Är du intresserad av våra tankegångar? Kontakta oss gärna!

Liknande nätverk finns även i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Mer information

Är du intresserad och vill få mer information? Kontakta Märta Streijffert som är samordnare för nätverket. Kontaktuppgifter hittar du här intill.

Umeå kommuns klimatarbete

Nätverket är en del av Umeå kommuns klimatarbete och har finansierats av klimatprojekten Den koldioxidsnåla platsen och Coacher för energi och klimat.

Mer om klimatprojektet

Kontakt

Märta Streijffert
miljö- och hälsoskydd
Umeå kommun
090-16 66 73
marta.streijffert@umea.se

Europeiska unionen, Europeiska regionala utvecklingsfonden

Projektet genomförs med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Vi är en del av Green Umeå

Sidan har granskats 2019-11-18

Sidans kortadress: www.umea.se/hallbararestauranger