Startsida Umeå kommun
Man med skyddsvisir

Magnus Lindgren, forskningsingenjör på Curiosum och ansvarig för verkstaden för tillverkning med digital teknik. Bild:Alekzandra Granath

3D-skrivare hjälper vården med skyddsvisir

Bristen på skyddsutrustning inom sjukvården har lett till att maskinerna går varma på Curiosum – Umeås nya science center – vid Umeå universitet. Nu efterfrågas även hjälp från privata ägare av 3D-skrivare.

Umeå kommun har bett Curiosum att tillverka 1000 visirhållare. Eftersom 3D-utskrifter tar lång tid – mellan 30 och 90 minuter beroende på skrivare – har Magnus Lindgren tagit fram en effektivare produktionsmetod.

Skär ut på 30 sekunder

– Vi skär nu ut visirhållare med hjälp av vattenskärare. Det har gjort att vi kan producera en visirhållare på cirka 30 sekunder. Vi tillverkar dem i PETG-plast, ett material som är särskilt lämpat för vården. Det är segt, svårt att bryta av, går att sterilisera och är dessutom livsmedelsgodkänt, säger Magnus Lindgren.

Fler visir behövs

– Stödet är helt ovärderligt, eftersom vi har svårt att lösa det här på egen hand. Det är en stor ljusglimt hur samhället går ihop i en kristid som denna och tillsammans försöker hitta lösningar. Jag hittar inte ord för att utrycka den tacksamhet jag känner, gentemot Curiosum och alla andra som hjälper till, säger Jeanette Eriksson.

Om fler vill bidra med visir, OH-film eller annan skyddsutrustning så tar Umeå kommun tacksamt emot det stöd de kan få. Det går bra att vända sig direkt till Jeanette Eriksson på Umeå kommun.

  
Kontakt

Jeanette Eriksson, sekreterare, socialtjänstens kansli, Umeå kommun
Jeanette.eriksson@umea.se

Magnus Lindgren, forskningsingenjör, Curiosum
magnus.lindgren01@umu.se

Eva Lönn, kommunikatör, Curiosum
eva.lonn@umu.se

Mer information