Startsida Umeå kommun
Kroksjö byalag

Gunilla Åström, Ann-Britt Fridenborg, Barbro Ekström och Jan-Åke Ekström från Kroksjö Byalag

40-års jubileum i Kroksjö

I år firar Kroksjö byalag 40-årsjubileum - fyra decennier där föreningen anordnat många evenemang i byn och verkat för starkare byagemenskap. Detta uppmärksammas med ett stort 40-årskalas 17 augusti där alla är välkomna.

Kroksjö ligger cirka tre mil norr om Umeå utmed länsväg 364. I byn med omland bor det uppskattningsvis cirka 80 hushåll, varav många barnfamiljer flyttat in de senaste åren. Bara i Kroksjö bor det närmare 40 barn i åldrarna 1–12 år. Det natursköna läget med kuperade landskap och pendlingsvänliga avstånd gör byn till ett attraktivt landsbygdsboende.

– På anslagstavlorna finns ibland lappar från folk som vill flytta hit och letar efter hus, berättar Barbro Ekström, suppleant och ungdomsansvarig i Kroksjö byalag.

Många aktiviteter som lockat under åren

Kroksjö byalag har länge haft en betydelsefull roll för lokalsamhället - i närmare 40 år för att vara exakt. Under åren som gått har föreningen anordnat allt från pubkvällar, hantverkscaféer, musikkvällar, loppisar, surströmmingsmiddagar, paltmiddagar och luciafirande. Ett annat uppskattat och återkommande inslag är frukostmöten med trädgårds-tema, där olika föreläsare bjudits in att hålla föredrag medan deltagarna äter en god frukost tillsammans.

– Det har varit riktigt populärt, konstaterar Gunilla Åström, ordförande i Kroksjö byalag.

Skolan blev en byastuga

Byalaget bedriver sin verksamhet i Kroksjö byastuga, vilken ursprungligen utgjorde byns skola. När skolan lades ner tog EFS byggnadsförening över lokalen, vilka sedan bedrev högmässor och verksamhet där ända fram till 1998. Därefter skänktes byggnaden till byalaget. År 2008 gjordes sedan en omfattande renovering där stugan även tillgänglighetsanpassades med rymlig toalett och rullstolsramp.

– I dag hyr vi ut lokalen för kalas, middagar och andra festligheter. Här finns ett välutrustat kök och porslin och glas för närmare 60 personer, säger Gunilla.

En ständig samlingsplats

Trots att byastugan fyllt olika funktioner under åren så har den alltid utgjort en samlingsplats för ungdomar. Det är något som Kroksjö byalag också arbetar för. Dom tycker att det är viktigt att de äldre barnen i byn har en gemensam mötesplats där dom kan umgås, istället för att dom ska behöva åka in till stan.

– Vi vill att ungdomarna ska känna att byastugan är en plats för dom, så det är något vi försöker satsa på just nu, konstaterar Barbro.

Jubileumskalas där alla är inbjudna

17 augusti anordnas en jubileumsdag för att fira byalagets 40 år i byn. Dagen bjuder på musik, underhållning för barn med både trollkarl och ansiktsmålning, tipsrunda samt försäljning av fika och hamburgare gjorda på lokalproducerat kött.

– Klockan 11–16 håller vi igång och alla är välkomna att fira med oss, säger Barbro med ett leende.

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
073-524 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Vi frågar byalaget

Beskriv Kroksjö med tre ord!

Barnvänligt, fridfullt och mycket liv!

Vad skulle ni sakna mest om ni flyttade från Kroksjö imorgon?

Grannarna och gemenskapen.

Vilka smultronställen i Kroksjö kan ni tipsa om?

Fäbodtjärn, en jättefin plats bakom berget där kvällssolen lyser så vackert. Det är också väldigt fint att vandra längs ån och det porlande vattnet.