Startsida Umeå kommun
Cafe Storudden

Ägarna Marie och Åke Swahn med Signe, en av kaféets anställda.

Café Storudden – en annorlunda mötesplats

Cirka 3,5 km utanför Gravmark, mitt i vad som ser ut att vara skog, gömmer sig ett sommarcafé tillika musikscen som blivit minst sagt populärt. Hit kommer besökare från alla håll och kanter, men Café Storudden fyller också en viktig funktion som mötesplats för bygden.

Café Storudden föddes ur ett projekt kallat Ungdomslyftet i Gravmark, som syftade till att hjälpa ungdomar att få jobb för sommaren. Marie och Åke Swahn, initiativtagare till projektet och ägare till Café Storudden, var i många år familjehem och såg att det fanns ett sådant behov. Idén om ett sommarcafé förverkligades år 2012 i liten skala. Sedan dess har Café Storudden vuxit och utökat till det populära besöksmål det utgör i dag.

– Här finns något för alla åldrar, både för barnfamiljer och äldre. Vi har även tillgänglighetsanpassat caféet så att rullstolsburna kan ta sig fram på ett smidigt sätt, berättar Marie.

Förutom caféverksamhet finns här också en utomhusscen som används flitigt under sommarhelgerna, både av lokala förmågor men även av rikskända artister. Dragplåstret sommaren 2018 var allsång med Lotta Engberg.

– Då var det helt fullt överallt här, det var verkligen publikrekord, skrattar Marie.

Marknadsföring via mun till mun

På frågan vad det är som gör att Café Storudden blivit en så stor framgång, funderar Marie lite innan hon svarar.

– Det är nog en tjusning att kunna åka iväg ut till skogen och sedan hitta denna plats. Café Storudden är en annorlunda mötesplats, där vi erbjuder hembakt fikabröd till vettiga priser. Vi har ju dessutom många evenemang som lockar. I sommar har till exempel SlaBANG, Emil Assergård och Kalle Moréus spelat här.

Trots att Café Storudden drar så mycket besökare har Marie och Åke inte gjort mycket för att marknadsföra sig.

– Vi finns på facebook och har en hemsida, sen har vi haft en del affischering ute i byarna. Åke har ju också mycket kontakter inom musikbranschen eftersom han själv är musiker. Men annars har ryktet om caféet spridits från mun till mun, förklarar Marie.

Samarbetar med byalaget

Café Storudden har sedan lång tid tillbaka samarbetat med Gravmarks byalag, som brukar bedriva hamburgeförsäljning under de bilträffar som ordnas på caféet varje tisdagskväll under sommarmånaderna. Marie brukar även nyttja Kläppstugan i Gravmark för att baka, där det finns ett ordentligt storkök.

– Jag tycker det är jätteviktigt att stötta det lokala, att vi hjälps åt tillsammans och stärker varandra. Därför ser jag gärna att de resurser och tillgångar som finns här i bygden används.
Att byalaget kan vara med och få in pengar till föreningen känns väldigt bra. Jag försöker dessutom att handla så mycket jag bara kan till bakningen på Ica i Bullmark.

Café Storudden beskrivs av Marie som en viktig mötesplats för besökare, men framför allt för bygden.

– Det finns dom som kommer hit och dricker kaffe varje dag under sommaren. Det är så betydelsefullt för boende att ha en naturlig mötesplats, en sådan som butiken i Gravmark utgjorde förr när den fanns.

Utökar med dansbana

På frågan om vad som har varit nytt för i år så berättar Marie att Åke arbetat med att färdigställa en stor dansbana bakom caféet. Den kommer också kunna användas för andra event vid dåligt väder.

– Det finns inte så många dansställen längre, och lokalen kan dessutom användas som förråd under vintertid. Tidigare i somras hade vi en countryfestival som sträckte sig över en helg och då fick folk provdansa på dansbanan. Vi har också haft en dragspelshelg i år, vilket vi aldrig haft tidigare.

"Behöver inte vara så märkvärdigt egentligen"

Bakom Café Storuddens popularitet ligger det mycket jobb. Marie bakar stor del av fikat själv, men får också hjälp från folk i byn.

– Vi får mycket hjälp av omgivningen, och det visar ju att vi är uppskattade.

Att Café Storudden genererar många sociala värden för bygden är tydligt. Men Marie menar att detta kan uppnås med ganska enkla medel.

– Det behöver ju inte vara så märkvärdigt egentligen. Jag vill att Café Storudden ska vara en trevlig mötesplats för alla, att alla får plats i gemenskapen. Och visst anordnar vi mycket evenemang också, men egentligen behöver det inte vara så hemskt avancerat!

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
0735- 24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Vi frågar Café Storudden

Hur skulle ni beskriva Gravmark med 3 ord?

Gemenskap, fin natur, Café Storudden.

Vad skulle ni sakna mest om ni flyttade från Gravmark imorgon?

Friheten som kommer av att bo så här: att kunna göra vad en vill, att bestämma själv.