Startsida Umeå kommun
Djäknegårdens invigning

Invigning av den nyrenoverade Djäknegården. Fotograf: Ludger Schmuck

Djäknegården: en gammal skönhet i ny tappning

Djäknegårdens klargula färg utgör en härlig kontrast i det vita vinterlandskapet. Huset, med anor från tidigt 1900-tal, har just invigts med pompa och ståt efter en omfattande renovering som engagerat lokala krafter i flera år.
- Det är så viktigt att ha en lokal att samlas och mötas i, och gör ju också att vi kan bjuda in fler. Det är något som är värt att förvalta, säger Margareta Wolf-Watz, styrelsesekreterare i Djäkneböle/Bjännsjö Idrotts- och Fritidsförening.

Cirka 12 km söder om Umeå ligger Djäknegården, en självklar mötesplats för boende i Djäkneböle, Bjännsjö och kringliggande byar. Så har det varit i många år - ända sedan 1903 för att vara exakt. Huset användes i flera årtionden som byaskola och det var inte förrän på sjuttiotalet som den sista skolverksamheten lades ner. Sedan dess har Djäkneböle/Bjännsjö Idrotts- och Fritidsförening (DIFF) huserat i byggnaden och spridit engagemang över hela bygden.

Omfattande renovering

De senaste åtta åren har föreningen arbetat med att få till den helrenovering som Djäknegården nu har genomgått. Renoveringstankarna väcktes redan 2011 under en workshop, men det var inte förrän 2015 som föreningen bestämde sig för att våga satsa fullt ut.

- När missionshusen i Djäkneböle och Bjännsjö såldes år 2013 så ville EFS-föreningen att pengarna skulle gå tillbaka till byn, eftersom det var med hjälp av byns krafter som husen först blivit till. Pengarna skänktes därför till vår förening som en gåva, vilket gav oss självförtroendet att våga starta ett så omfattande projekt, förklarar Ulf Lundmark som är ordförande i föreningen.

Det som sedan följde var ett gediget arbete för att få till finansiering från flera olika håll. Till exempel beviljades föreningen stöd för energisparåtgärder från Umeå kommun, bygdeavgiftsmedel från Länsstyrelsen samt investeringsstöd från Boverket. Stöden gjorde att föreningen inte behövde ta något lån för att bekosta investeringarna, som grovt uppskattat uppgår till ca 2,3 miljoner. Arbetet har också krävt ca 1660 timmars ideellt arbete - vilket motsvarar minst en årsarbetstid. En viktig lärdom som föreningen tar med sig är att omfattande projekt som dessa kräver mycket tålamod.

- Det är långa processer det handlar om, och du kan ju heller aldrig ställa krav i en ideell förening. Så det måste få ta tid helt enkelt, menar Ulf.

Lyckad invigning

För att fira att det fleråriga projektet äntligen nått sitt slut ordnades den 25 januari en stor invigning av den nyrenoverade Djäknegården. Cirka 90 personer kom för att fira och bland dessa fanns fritidsnämndens ordförande Ari Leinonen. I ett tal lyfte han fram att tätorter har mycket att lära av landsbygders utvecklingsarbete. Ulf betonade i sitt tal betydelsen av samverkan med kommunen, myndigheter, föreningar och andra intressenter.

- Den personliga kontakten som vi har haft med olika handläggare under projektets gång har varit väldigt betydelsefullt för oss, instämmer Margareta Wolf-Waltz som bor i Djäkneböle och engagerat sig i föreningen i många år.

Många järn i elden

DIFF är en förening med många bollar i luften. Till exempel ansvarar föreningen för gemensamheter som isbanan och de elbelysta skidspåren. Utöver detta anordnas årliga aktiviteter och festligheter för bygden, som pubar, majbrasa, grillningar, julfester och liknande. Föreningen står också bakom ungdomsgården ”Djäkne” och för de yngre barnen anordnas löpande aktiviteter under namnet ”Småbarnsdjäkne”.

- Ungdomsgården fungerar väldigt bra och har under åren lockat ungdomar från alla möjliga grannbyar, som Röbäck, Kasamark och Skravelsjö. För närvarande har vi Djäkne en gång i månaden, men vi hoppas på att kunna utöka detta framöver, berättar Ulf.

Utöver barn- och ungdomsaktiviteter pågår även uthyrningsverksamhet för exempelvis kalas och tillställningar. Den lokala bredbandsföreningen är en stående hyresgäst och en dag i veckan hyrs gården för kommunal pedagogisk omsorg. Om dagarna anordnas även rörelseaktiviteter och kafé för daglediga.

Idag består föreningen av cirka 200 medlemmar och barnfamiljer är en välrepresenterad grupp. En gång om året bjuds alla nya medlemmar och nyinflyttade bybor in på en välkommen-träff, där föreningen presenterar sig själva och berättar om verksamheten samt det aktivitetsutbud som finns i bygden.

- Det betydde jättemycket för oss när vi först flyttade till Bjännsjö för 2,5 år sedan, säger Elisabeth Lind som är engagerad DIFF:s styrelse.

Rörelserikedom på agendan

Trots att renoveringsprojektet just avslutats så har föreningen nya, stora planer på agendan. DIFF blev nämligen beviljade 170 000 kr från Umeå kommun för att arbeta med rörelserikedom. Under invigningen fanns därför en karta där besökarna på olika sätt kunde lämna kreativa och spännande förslag på hur utemiljön kan utformas.

- Nästa steg för oss är att börja titta på vad vi vill göra med vår utomhusmiljö och hur den kan bidra till rörelserikedom. Men vi ska också få snurr på den ordinarie verksamheten som uthyrning och ungdomsgården, nu när Djäknegården äntligen är klar, konstaterar Ulf entusiastiskt.

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
0735- 24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Vi frågar DIFF:s styrelse

Hur skulle ni beskriva bygden med tre ord?

Utvecklingskraft, öppenhet och en mix av människor.

Vad skulle ni sakna mest om ni flyttade härifrån imorgon?

Närheten till naturen och skogen.

Vilka smultronställen kan ni tipsa om i Djäkneböle och Bjännsjö?

Brunnsjön, en fin sjö i skogen där det finns grillplatser och tillgänglighetsanpassade bryggor. Torrberget är också fint, samt Bjännsjö badplats. På vintern är det väldigt härligt att åka skidor på sjön!