Startsida Umeå kommun
Solveig Johansson och Dan Weinehall vid fotbollsplan

Solveig Johansson och Dan Weinehall som båda engagerat sig i Flurkmark IK under många år.

Flurkmark IK – mycket mer än bara idrott

Flurkmark IK har varit en drivande kraft i kommunens norra delar under lång tid. Förutom gedigen idrottsverksamhet med lag som spelat nära elitnivå, är föreningen också känd för den populära Flurkmarksrevyn. I år firar föreningen hela 80 år och lördag 24 augusti anordnas ett stort jubileumsfirande på idrottsplatsen i Flurkmark.

Flurkmark IK bildades redan år 1939 och har sedan dess haft en viktig roll i bygden. Föreningen har sin samlingspunkt i det välrenommerade klubbhuset på idrottsplatsen i Flurkmark. Idrottsplatsen, vars mark ägs av bysamfälligheten, omfattar även fotbollsplaner, läktare, omklädningsrum, bagarstuga och ett intilliggande elljusspår.

– Allt som finns här är byggt med hjälp av ideella krafter, förklarar Solveig Johansson som engagerat sig i föreningen sedan 80-talet.

Flurkmark IK har en omfattande historia av idrottsverksamhet, och redan under 30-talet fanns här ett damlag i fotboll. Under 50-talet drog bandyverksamheten igång och med åren tog sig laget ända till division 1.

– De reste i stort sett runt hela Norrland och spelade, berättar Dan Weinehall, ordförande i Flurkmark IK.

Samverkan mellan närliggande byar

Idag finns här en stark samverkan med grannorterna Hissjö och Tavelsjö, ett samarbete som inleddes år 2014 i syfte att ge barn möjlighet att spela fotboll i sina hemtrakter så långt upp i åldrarna som möjligt. Inom Flurkmarks damlag finns också ett samarbete med Ersmark.

– Vårt damlag spelar i division 2 och Ersmarks lag i division 3, så då kan vi låna spelare mellan varandra, förklarar Dan.

Evenemang som lockar stora publiker

Flurkmark IK anordnar många stora evenemang i byn, där det kanske mest kända är den populära Flurkmarksrevyn som drar hundratals besökare årligen. Den första revyn sattes upp år 1985 i samband med invigningen av klubbstugan, och gjorde minst sagt succé.

– Den blev så populär att vi fick spela den ett par gånger till. Och sedan dess har vi arrangerat revyer varje trettondagshelg i 35 år. Det är vår huvudsakliga inkomstkälla, berättar Solveig, som själv varit involverad i samtliga revyer.

Ett annat stort evenemang är det midsommarfirande som arrangerats i Flurkmark sedan 70-talet.

– Hit kommer folk från hela bygden för att vara med och fira. Det brukar landa någonstans mellan 1 000–1 500 besökare. Många sitter här i gräset på picknickfiltar och fikar, vi dansar runt stången och har det trevligt tillsammans. Under varje midsommar ordnas också en aktion, vilken brukar vara omtyckt, säger Solveig.

Betytt mycket för bygden

Att engagemanget är starkt i Flurkmark går inte att ta miste på. Om inte annat kan det förstås genom att Solveig och en annan eldsjäl vid namn Iris Karlsson fick motta den hedervärda Olof Högberg-plaketten år 2017 för sitt arbete med Flurkmarkrevyn. Plaketten delas årligen ut av Norrlandsförbundet för framstående kulturella gärningar som bidrar till Norrlands utveckling, eller som bidrar till att norrländska förhållanden blir uppmärksammade.

Solveig och Dan har båda engagerat sig i föreningen och styrelsen i många år. Idag sitter sju personer i styrelsen, men det är långt fler utan formella poster som hjälper till.

– Jag tycker aldrig det är svårt att få hjälp, utan många ställer gärna upp. På våra stora engagemang, som midsommarfirandet, då brukar även ledare för våra ungdomslag hjälpa till med barnaktiviteterna, förklarar Solveig.

Både Solveig och Dan tror att föreningen har betytt väldigt mycket för dom som bor i bygden, men också för inflyttningen. Här finns många barnfamiljer och flera av dom som växer upp här vill också flytta tillbaka i vuxen ålder, menar de.

80-års kalas i Flurkmark

I år firar Flurkmark IK 80 år och detta uppmärksammas med en jubileumsdag lördag 24 augusti. På idrottsplatsen bjuds det på många barnaktiviteter som hoppborg, air balls, ansiktsmålningar, tävlingar, fiskedammar och fotboll för de allra yngsta. På kvällen blir det middag för medlemmar med hedersutnämningar och liveband med lokala musiker. Efter 21.00 öppnas dörrarna för andra festsugna.

– Vi ser mycket fram emot att få fira föreningen på det här viset, säger Dan.

Läs mer om Flurkmark IK:s jubileum på föreningens webbplats.

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
0735- 24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Vi frågar Flurkmark IK

Vad skulle ni sakna mest om ni flyttade från bygden imorgon?

Revyn förstås, gemenskapen inom idrottsföreningen och att ha naturen runt knuten. Det skulle vara svårt att bo i stan när man har haft det så här bra.

Vilka smultronställen häromkring kan ni tipsa om?

Klubbstugan såklart! Men Wärdshuset i Tavelsjö och Blå Eld är ju också trevliga besöksmål. Det finns också jättefina badplatser i Södervik och Östervik. Sedan finns det flera svampställen, men de är givetvis hemliga!