Startsida Umeå kommun
Furans hus

Furans hus i Bullmark, där den dagliga verksamheten bedrivs.

Furan – ett landsbygdsalternativ till daglig verksamhet

Den ideella föreningen Furan har bedrivit daglig verksamhet i Bullmark ända sedan 1992. Föreningens engagemang spiller ofta över på lokalsamhället – och som ringar på vattnet utökar nu verksamheten med ett nytt gruppboende i grannorten Bodbyn.

Furan är en ideell förening utan vinstintresse som bedriver daglig verksamhet i Bullmark för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Här finns också två gruppboenden och ett serviceboende i föreningens regi. Den dagliga verksamheten sker i Furans hus, centralt beläget bredvid Bullmarks skola och Kapellet. Här finns både musikstudio, verkstad, växthus och gårdsdjur att ta hand om.

– I verkstadslokalen finns det olika stationer där arbetstagarna kan arbeta med allt från att bygga, snickra, stöpa ljus till att karda och tova ull. Dom tillverkar både saker på beställning och till försäljning, förklarar Lena Lindholm, verksamhetschef.

Furan har bedrivit daglig verksamhet i Bullmark ända sedan 1992, till en början i enkla samlingslokaler runt om i bygden. År 2007 köptes Furans hus på Flodavägen, en stor och vacker fastighet med mycket tomt. Här inryms idag fem alpackor, kaniner, en gårdskatt och en landsköldpadda. Djuren är uppskattade inslag hos såväl Furans arbetstagare som resten av byn.

– Vi brukar bjuda över skolbarnen så att dom får träffa djuren, dom är ju så nyfikna på dom. Speciellt eftersom alpackorna är grannar med deras skolgård, skrattar Lena.

Arbetar nära lokalsamhället

Furans verksamhet är välintegrerad med resten av byn, och arbetstagarna har mycket nära kontakt med lokalsamhället. Uppdragsgivare kan till exempel vara privatpersoner och byaföreningar, där arbetsuppgifter som gräsklippning, snöskottning och vaktmästeri är vanligt förekommande.

– Det känns så kul att kunna erbjuda ett landsbygdsalternativ för arbetstagarna. Här kan dom bo och arbeta i en vacker miljö med närhet till naturen och lugnet. Att vara integrerad i byagemenskapen skapar trygghet, menar Lena.

Trygghet är nämligen ett av Furans ledord, vilket ska finnas i hela organisationskedjan. Det smittar i sin tur av sig på arbetstagarna.

– Vi har väldigt liten ruljangs på personalen, dom flesta som jobbar här har varit här en lång tid och dom som börjar vill vara kvar. Det gör ju att vi lär känna arbetstagarna och de boende på djupet, förklarar Lena.

Öppna evenemang för hela byn

Furan anordnar årligen öppna aktiviteter där familj, vänner och bybor bjuds in. Ett av dessa evenemang är ett sommarcafé som arrangeras i samband med skolavslutningarna. Då bjuds det på matförsäljning, hoppborg samt musikunderhållning av Furans egna band Hanz-Ingvarz.

– Bandet startade år 2009 genom musikundervisning från Åke Swahn i Gravmark, berättar Lena.

På vintern hålls även en traditionsenlig julmarknad där lokala hantverkare ställer ut sina alster. Då brukar garn från gårdens Alpackor säljas.

– När alpackorna klipps så sorterar vi ullen alpacka-vis, sedan skickas den iväg på tvätt och garnberedning. När allt är klart har vi garnnystan från varje alpacka, det är lite kul att till exempel kunna säga att ”det här garnet kommer från Lakrits, eller det här från Nougat”, berättar Lena.

Att Furans verksamhet har en så stark koppling till lokalsamhället tror Lena är viktigt.

– Vi har alltid känt oss uppskattade här i Bullmark, och våra öppna evenemang är väldigt populära. Sen är vi ju en viktig kund till ICA Bullmark också, eftersom det är där vi handlar.

Verksamheten utökar till Bodbyn

I grannorten Bodbyn öppnar nu Furan ett nytt gruppboende med 6 lägenheter. Den 13–14 september planeras en stor invigningsfest.

– Det känns roligt och väldigt spännande. Vi har fått jättepositiv respons från Bodbyn, ICA Börsen bjöd exempelvis hela Furan och alla byggarbetare på hamburgare tidigare i somras. Det här varma mottagandet från Bodbyn tror jag beror på att de har sett hur bra Furan har varit för Bullmark, säger Lena.

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
0735- 24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Vi frågar Furan

Hur skulle ni beskriva Bullmark med 3 ord?

Naturskönt, idylliskt och lugnt.

Vilka smultronställen i Bullmark kan ni tipsa om?

Furan, såklart! Kom gärna och hälsa på.