Startsida Umeå kommun
Mattias och getter

Mattias Lind med geten Maja, på gården i Sörmjöle.

Gårdsbutik tar plats i Sörmjöle

I hjärtat av vad som brukar beskrivas som ”gamla byn” i Sörmjöle finns sedan fyra år tillbaka en getgård. Geteriet i Sörmjöle är ett småskaligt mejeri och ägarna Emma Preutz och Mattias Lind har i dagarna fullt upp med att färdigställa en gårdsbutik. Gårdens ostar har nästan sålt slut, men snart drar den nya mjölkningssäsongen igång.
– Det är väldigt stor efterfrågan på getost. Kan man bara producera så kan man sälja, säger Mattias.

Emma Preutz och Mattias Lind köpte gården i Sörmjöle år 2015. Att valet föll på just Sörmjöle var något av en slump, då ingen av dom har någon anknytning till orten sedan tidigare.

– Vi sökte en gård med inte alltför långt avstånd till stan, och det var ganska svårt att hitta faktiskt. Men tillslut hamnade vi här i Sörmjöle, berättar Mattias.

Resurssnåla mjölkdjur

Emma och Mattias driver nu Geteriet i Sörmjöle, ett småskaligt gårdsmejeri som producerar ostar och andra produkter gjorda på getmjölk. Emma jobbar heltid på gården och Mattias jobbar i stan, men är som han beskriver det själv ”gårdens dräng all övrig tid”. Idag har dom cirka 45 mjölkgetter, men med killingar inräknat rör det sig om ett 90-tal djur totalt. Att valet föll på just getter förklarar Mattias med att getter är väldigt enkla och trevliga djur.

– Getter är väldigt bra mjölkdjur, varje get ger cirka 3–4 liter mjölk dagligen och dom behöver bara mjölkas en gång per dag. Sen kräver dom inte alls lika mycket resurser som mjölkkor, kor äter ju en ur huset så snabbt! Dessutom är dom väldigt trevliga djur. Otroligt intelligenta, uppfinningsrika och väldigt sociala, berättar Mattias.

Nybyggd gårdsbutik

Just i dagarna håller paret på att färdigställa en gårdsbutik som byggts vid gaveln av deras hus. Tanken är att den ska ha öppet året runt, men under begränsade öppettider. I butiken kommer gårdens olika ostar att vara till försäljning, samt marmelader som passar till dessa. Här kommer även finnas killingkött, kolasås gjord på getmjölk samt ägg och honung från gården. Butiken är vägg i vägg med ett nytt kök där produkterna bereds och framställs.

– Det är väldigt mycket att sätta sig in i när det kommer till ystning, det är en hel vetenskap. Vi har tagit fram alla möjliga sorters ostar och experimenterat oss fram. Både färskost, mjukost, den klassiska vita getosten Caprine, hårdost och även eldost. Eldost är det namn som Sveriges gårdsmejerister använder för halloumi-liknande ost, förklarar Mattias.

Stor efterfrågan

Ostarna från förra mjölkningssäsongen har i princip redan sålt slut, men snart börjar nästa mjölkningsperiod och då drar produktionen igång igen.
- Det är väldigt stor efterfrågan på getost, kan man bara producera så kan man sälja. Utbudet av getgårdar i de här trakterna är fortfarande väldigt litet, men i till exempel Jämtland finns hur många som helst, säger Mattias.

Hittills har Emma och Mattias framför allt sålt sina produkter genom Reko-ring i Umeå, ett initiativ som möjliggör för konsumenter att handla lokalproducerad mat direkt av producenterna. Beställningarna görs på Reko-rings Facebooksida, och hämtas sedan upp av kunderna på ett särskilt utlämningsställe varannan vecka.

”Killingkött smakar lite som hjort”

Inom den närmsta tiden kommer killingarna och deras mammor att separeras från varandra, och det är då Mattias och Emma kan ta tillvara på mjölken. Killingarna får sedan gå på bete till cirka 9 månaders ålder och de som inte säljs som avelsdjur skickas därefter till slakt.

– Killingkött är ett väldigt bra kött som smakar lite som hjort. Det är inte särskilt likt lammkött i smaken. Men getter tillhör ju också samma släkte som hjort, förklarar Mattias.

När det är dags för mjölkning så mjölkas getterna två och två med hjälp av en mjölkmaskin en gång per dag. Under tiden får dom äta lite kraftfoder, annars består kosten framförallt av hö.

– Mjölkningen kommer förmodligen att pågå fram till december, och sedan blir det ett säsongsuppehåll i början av nästa år tills de fått killingar igen.

KRAV-certifierad gård

Något annat som är nytt för i år är att gården har blivit KRAV-certifierad.

– Åkrarna vi slår har egentligen aldrig varit besprutade, men det är ju en process att få till en sådan certifiering ändå. Med den areal vi har i nuläget så har vi kapacitet att producera ungefär 80 procent av getternas hö-intag, så vi får även köpa in en del hö utifrån. Men för oss är det viktigt att ta tillvara så mycket som går och förädla så mycket vi kan här på gården, säger Mattias.

Mattias hoppas att gårdsbutiken är helt klar och redo att invigas i slutet av sommaren.

– Det känns väldigt roligt och spännande och vi hoppas att många ska hitta sig hit, säger han.

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
0735- 24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Vi frågar Geteriet i Sörmjöle

Hur skulle ni beskriva Sörmjöle med tre ord?

Nära, trevligt och här bor man. De allra flesta jobbar ju i stan, men det här är hemmet.

Vilket smultronställe i Sörmjöle kan ni tipsa om?

Gethagen såklart!