Startsida Umeå kommun
Marie Baudin, Tavelsjö Gårdsmusteri

Marie Baudin, Tavelsjö Gårdsmusteri

Tavelsjö Gårdsmusteri fokuserar lokalt

Marie Baudin, grundare och ägare av Tavelsjö gårdsmusteri, drömde om att arbeta hemifrån. Idén om ett musteri föddes år 2015 och sedan dröjde det inte länge innan verksamheten var i full rullning.
– Mottagandet från bygden och omgivningen var jättepositivt, det var nästan så att efterfrågan var lite större än vad jag till en början klarade av, skrattar Marie.

Marie Baudin bor sedan år 2011 på sin barndomsgård i Tavelsjö. För några år sedan renoverades ladugården för att inrymma det mikromusteri där Tavelsjö Gårdsmusteri nu tillverkar sina produkter. Här framställs muster och nektar i olika smaker, sylter, marmelader samt ett och annat snacks som äppelchips, kola, fudge och gelégodis.

– Jag började med att starta musteriets facebook-sida, och fick genast väldigt många förfrågningar från lokalbor. Till en början så kom många hit med sina egna äpplen för att få dom mustade. Idag har jag flera återförsäljare som Wärdshuset i Tavelsjö, Blå Eld, Handelsgården, Kulturbageriet, Kummin, Gårdshem och Leva Gård, berättar Marie.

Stor efterfrågan

När Marie började verksamheten fanns väldigt få musterier i kommunen. Efterfrågan blev stor och även om det gjorde henne jätteglad så var det också utmanande.

– Det gick nästan lite för fort i början, efterfrågan var så stor och verksamheten var inte helt färdig. Det skapade en del prestationsångest, även om jag var jätteglad och tacksam över den fina responsen, förklarar Marie.

Nektar på riktiga råvaror

Till en början fokuserade Marie framför allt på att förädla äpplen. Genom en kurs arrangerad av Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk, fick hon lära sig grunderna i pressning och pastörisering. Där fick hon även upp ögonen för bärdrycker, och Marie började snabbt experimentera med olika ingredienser. Snart kunde Tavelsjö gårdsmusteri erbjuda nektar i olika smaker.

– Nektar är en skyddad produktbeteckning och innebär att råsaften i drycken måste överstiga en viss procent, det vill säga att drycken ska innehålla en viss andel bär eller frukt. Denna procent är olika beroende på vilken slags råsaft som används, om det är rabarber, lingon eller blåbär till exempel. Men enkelt förklarat är namnet ”nektar” en försäkran om att produkten innehåller riktiga råvaror, förklarar Marie.

Tillväxtcheck från Länsstyrelsen

År 2018 fick Marie ett bidrag av Länsstyrelsen kallat Tillväxtchecken, som var ett medel riktat mot kvinnor som driver företag. Pengarna använde hon för att ta fram den logo som nu pryder produkterna. Kajsa Nilsson, en grafisk formgivare bosatt i Umeå, var den som utformade logon föreställande ett blad.

– Vi har också en logo för vårt aktiebolag, Gårdskraft, som föreställer ett träd. Detta för att symbolisera hur allt hänger ihop, berättar Marie.

Tavelsjö gårdsmusteri har ingen registrerad gårdsbutik ännu, men ibland har dom haft bestämda öppettider när en kan komma och köpa must direkt från gården. Hittills har dom sålt produkter via Reko-ring, en facebook-grupp och ett nätverk för lokala matproducenter där kunder har möjlighet att handla lokalproducerat utan mellanhänder. Om det någon gång blir till en gårdsbutik för Tavelsjö Gårdsmusteri kan Marie inte svara på.

– Vi vet ännu inte om det är rätt väg för oss att gå. Företaget skulle kunna växa jättemycket, men vi känner att det måste få ta sin tid för att det ska kännas rätt för oss, säger hon.

Framöver så kommer musteriet att jobba mer mot återförsäljare, vilket gör att dom inte längre kommer att fokusera på att musta äpplen åt enskilda kunder.

– Det är helt enkelt alldeles för tidskrävande. Mitt mål med företaget är att få till en sådan omsättning på musten att den säljs på caféer och restauranger. Att det blir en produkt som enkelt kan avnjutas av alla, snarare än en dyr burk som pryder hyllor i souvenirbutiker, menar Marie.

Hoppas på samarbeten med lokala producenter

I framtiden vill Marie försöka få till ett avtal med en leverantör som kan leverera råvaror året om. Hittills har hon fått lägga slumpvisa beställningar under hösten hos de företag som funnits att tillgå. Musteriet kräver än så länge väldigt liten mängd råvaror och många leverantörer vill hellre leverera stora partier. Marie är dock noga med att bara beställa svenska råvaror, men hoppas på att kunna få till samarbeten med lokala producenter på sikt.

– Jag skulle aldrig kunna leverera utomlands till exempel, det skulle inte kännas rätt för mig. Det lokala perspektivet är jätteviktigt, säger hon.

Marie drömmer också om att i framtiden kunna erbjuda hel- eller halvdagskurser i hur vi tar hand om det som växer i våra trädgårdar. Hon tror att det finns ett stort skaparintresse hos många, samtidigt som det är viktigt att sprida de förädlingskunskaper som i dag försvinner mer och mer.

SM i Mathantverk

15 oktober i år kommer Marie att delta och tävla under SM i Mathantverk som arrangeras av Eldrimner. Tävlingen går av stapeln i Sandviken och är öppen för mathantverksföretag från hela Norden. Marie vet redan vilka produkter hon ska tävla med, men enligt tävlingsreglementet måste det än så länge hållas hemligt.

– Det känns jättespännande! Och det är alltid givande och inspirerande att träffa andra likasinnade, säger Marie med ett leende.

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
0735- 24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Vi frågar Marie Baudin

Hur skulle du beskriva Tavelsjö med tre ord?

Levande landsbygd, framtidstro, öppensinnat.

Vad skulle du sakna mest om du flyttade från Tavelsjö imorgon?

Att ha lagom nära till allting. Här finns ju skola, matbutik, en hälsofilial och vacker natur. Dessutom är det nära till båda Umeå, Vindeln och Vännäs. Jag skulle också sakna friheten som kommer av att bo på landsbygden.

Vilken är din favoritprodukt bland ert sortiment?

En blåbärsnektar som är otroligt god. Vid pastöriseringen får nektarn ta smak av svartvinbärsblad, vilket blir ett jättegott resultat.

Nektar, flaskor

Rabarbernektar, en storsäljare hos Tavelsjö Gårdsmusteri.