Startsida Umeå kommun
Holmöns hembygdsförening trampar sig

Holmöns Hembygdsförening ordnar stigtrampar-dagar.

Trampar stig för öns kulturhistoria

Holmöns Hembygdsförening har under 2019 anordnat så kallade stigtrampar-dagar på Holmön. Den 10 juli var det dags att trampa stig till Lill-Sundgrundet och ta del av öns fäbodshistoria.

Det är ett gäng glada Holmöbor och stugägare som trampar genom den halvsnåriga skogen en onsdagsmorgon i juli. Utrustade med ordentliga jackor och stövlar följer dom efter personen i rött längs fram. Då och då hukar dom sig för grenar och ris, eller klättrar över fallna trädstammar. Personen längs fram är Sara Mossberg, styrelseledamot i Holmöns Hembygdsförening. Det är Sara som leder gruppen och som tagit initiativ till just den här stigtrampningen. Det här är en av ett flertal stigtrampningar som grundar sig i ett arbete att lyfta fram kulturhistoriska platser på Holmön

– Under förra året sökte föreningen bidrag av Länsstyrelsen för att ta fram skyltar till de olika kulturlämningarna som finns på ön, och det här är en fortsättning på det projektet, berättar Sara.

Fäbodar från 1800-talet

Dagens promenad på cirka 3,5 kilometer ska ta oss till Lill-Sundgrundet, där det finns lämningar från en av Holmöns fyra fäbodar.

– Under 1800-talet började det bli trångt i byn, och den mark som fanns behövde användas för odling. Genom att bygga fäbodar blev det möjligt att skicka korna på sommarbete i skogen, så att odlingen kunde fortsätta hemmavid, förklarar Sara.

Totalt fyra stycken fäbodar byggdes med kokhus och fähus för mjölkning och övernattning. Dom upprättades på olika platser i den norra delen av Ängesön, öster om Gäddbäckssundet. Byns gårdar delade upp sig i fyra fäbodlag, och när slåttern på Ängesöns åker och äng var avklarade så skickades korna till skogsbetet. Det var byns kvinnor som hade i uppgift att samla in mjölken och oftast fick dom sällskap av ungdomar och barn.

Mjölkerskorna slet hårt

De kvinnor som ansvarade för att hämta mjölk på fäboden i Lill-Sundgrundet hade långa arbetsdagar framför sig.

– Först skulle dom ju gå från byn till Gäddbäckssundet och därefter ro över sjön. När dom kommit fram till fäboden på kvällen så mjölkade dom korna, för att sedan åka tillbaka med mjölken morgonen därpå. När de väl var hemma och lämnat mjölken så var det bara att vända om och påbörja samma resa igen, säger Sara.

Bakom de sprickfärdiga molnen börjar sommarsolen leta sig in mellan skogens alla trädkronor. Dagens stigtrampande gäng, som nu börjar bli riktigt kaffesugna, pustar lättat ut när Sara ropar ut att de är framme.

Ovanlig fäbodverksamhet på Holmön

I Lill-Sundgrundet syns resterna från den omtalade fäbodens husgrund. Här finns också en informationsskylt som alla samlas runt. Sara berättar om när fäbodarna byggdes, hur mjölkerskornas slitsamma arbetsdagar såg ut och vad som gjorde fäbodsverksamheten på Holmön så speciell.

– Att ha fäbodar och djur på skogsbete var inget ovanligt vid den här tiden, men det var däremot ovanlig att inte bo på fäbodarna och istället åka hem mellan varje dag som mjölkerskorna på Holmön gjorde, berättar hon.

Upptäcker nya platser på ön

Sommarsolen värmer deltagarna när dom slår sig ner på en stenhäll med utsikt över Gäddbäckssundets stilla vatten. Kaffetermosar och smörgåsar plockas fram och det pratas glatt. Sara berättar att stigtrampar-dagarna dels handlar om att tillgängliggöra öns kulturlämningar för allmänheten, men också om att öka kunskapen om öns kulturhistoria hos Holmöborna själva.

– Det handlar om att lära känna sin bygd lite bättre, att se nya platser på ön. Personligen älskar jag att utforska, och jag älskar även just fäbodar. De här stigtrampar-dagarna är också ett väldigt trevligt sätt att socialisera, säger hon med ett leende.

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
Övergripande planering
Umeå kommun
090-16 14 74
0735- 24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Vi frågar Holmöns Hembygdsförening

Hur skulle ni beskriva Holmön med tre ord?

Stort men ändå litet, kreativt, kulturhistoriskt

Vilka smultronställen på Holmön kan ni tipsa om?

Söder om Bergudden finns Vedaögern, en jättefin sandstrand där du har havet 180 grader runt om dig. Under vintertid är det också jättehärligt att åka skridskor på Västerviken och Brännfjärden.