Startsida Umeå kommun
Beskriv vad bilden föreställer.

Bild: Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka

Var med och berätta om Vindelälven

Lördagen 15 augusti är det Nationalälvarnas dag, en årlig hyllning till de fria nationalälvarna som strömmar genom vårt avlånga land. I Västerbotten firas Vindelälven denna dag, en av Sveriges vilda och orörda älvar. I och med detta samlar Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka in digitala berättelser med älven i fokus.

Vindelälven är en av Sveriges vilda och orörda älvar och firas varje år under Nationalälvens dag som inträffar den tredje helgen i augusti. I år är datumet 15 augusti och Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka är en av alla som kommer att uppmärksamma och fira Vindelälven. På grund av Covid-19 sker dock delar av årets firande digitalt och nu vill biosfärområdet ha din hjälp att hylla Vindelälven genom att samla in berättelser med älven i fokus.

Ett av världens nordligaste biosfärområden

Vindelälven-Juhttátahkka är sedan drygt ett år tillbaka ett av FN-organet Unescos utsedda biosfärområden. I biosfärområden pågår samverkan för att utveckla hållbara lösningar för framtiden, såväl ekonomiska som ekologiska och sociala. I och med biosfärutnämningen blev Vindelälven-Juhttátahkka ett av världens nordligaste biosfärområden och området omfattar Laisälven, Vindelälven, Umeälvens avrinningsområden samt kommunerna Arjeplog, Sorsele, Lycksele, Vindeln, Vännäs och Umeå. Juhttátahkka betyder ”flyttled” på umesamiska och syftar till Vindelälvens betydelse som transportled för rennäringen.

Digitala berättelser delas på sociala medier

Nu kan du vara med och hjälpa Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka att hylla Vindelälven genom att bidra med egna berättelser från älvdalen. Natur, kultur, människor, djur, landskapen, musiken, hantverken – det finns flera teman som kan knytas samman med Vindelälven.

Biosfärområdet efterfrågar framför allt berättelser via korta filmklipp, cirka 1–3 minuter långa. Det kan lika gärna vara filmat på en betydelsefull plats längs älven som vid ditt köksbord. Din berättelse kan till exempel vara en dikt, en sång, ett samtal eller en monolog. För den som inte känner sig bekväm med att skicka in sin berättelse i film-format går det lika bra att att skriva ner den.

Filmerna kommer att, med din tillåtelse, publiceras på Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkkas Youtube-kanal och Facebooksida.

Maila din berättelse och tillhörande filer eller länkar till: cecilia@vindelalven.se. Sista dagen för att skicka in ditt bidrag är måndag 10 augusti.

För mer information om Nationalälvens dag och hur du skickar in din berättelse, besök biosfärområdets webbplats.