Startsida Umeå kommun

63. Riksbyggens brf Umeåhus 5

I de lågt och glest bebyggda kvarteren vid Döbelns Plan måste Riksbyggens första lamellhus i tre våningar i Umeå upplevts kolossalt stora. De två 60 meter långa, nästan identiska ”limporna”, innehåller 36 lägenheter vardera. De flesta lägenheterna är tvårummare med dåtida hög standard: badrum, välutrustade kök och balkonger. I trapphusen fanns stadens kanske första sopnedkast.

Liknande men mindre byggnader byggdes senare under 40-talet huvudsakligen på Haga, bl a på Stenmarksvägen och Gustav Garvares gata. Än idag fascinerar volymerna och den enkla avskalade arkitekturen, representerande folkhemmets tidiga kvalitetsbyggande. Utan eternitplattor och med omputsade fasader skulle husen på nytt kunna betraktas med beundrande blickar.

Fakta

Arkitekt: KF:s Arkitektkontor, D. Ribbing, Svenska Riksbyggens Arkitektkontor, (1943, 1944)

Döbelns plan 1-7, 2-8

Innehåll

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.