Startsida Umeå kommun

71. Radhus kv Västra Bäckgärdet mfl

Små, nätta tvåvånings radhus med en remsa förgårdsmark längs gatan och en skyddad trädgårdssida likt engelska radhus. Bostaden består av kök och vardagsrum i markplanet och tre sovrum och bad i det övre planet. På ursprungsritningen redovisas mellan köket och vardagsrummet ett separat pannrum till varje bostad!

Huslängorna trappas av för att följa marklutningen. Fasaderna gavs den tidstypiska spritputsen med släta fönsteromfattningar och enkla tvåluftsfönster. Det hantverksmässiga utförandet och detaljutformningen av takfot, snickerier och balkongräcken har tyvärr fått en del okänsliga tillägg i form av nya staket, brokvistar och andra tillbyggnader. Trots detta är husen fortfarande goda representanter för femtiotalets bostadsbyggande när det var som bäst. Arkitekten ritade också en hel del hyreshus i samma stadsdel som uppvisar samma formspråk. Jämför till exempel med husen på Norra Ersmarksgatan 53–59, Vretgatan 7–9 eller Hagmarksvägen 32, alla från 1955!

Fakta

Arkitekt: T. Sjöström, (1955-57)

Lövstigen 9-27, 37-55, Erikslundsvägen 4-12, Lyckogränd 1-13, Sandbacka

Innehåll

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.