Startsida Umeå kommun

77. Varuhus för EPA

Omfattande ombyggnationer skedde i kvarteret 2013-2015. Bilden ovan och beskrivningen nedan stämmer inte med hur det ser ut i dag.

De tre byggnaderna, före detta bankhuset i hörnet närmast Rådhusesplanaden och före detta varuhuset med sin tillhörande takterrass för uteservering samt kontorshuset i kvarterets andra ände, ritades som ett projekt av en och samma arkitekt och byggdes i ett sammanhang. Byggnaderna gavs en individuell utformning för att på så sätt falla in i stadens byggnadsordning med tre till fyra skilda fastigheter längs varje kvarter.

Med det valda murningssättet och fasadkompositionen i övrigt lyckades arkitekten åstadkomma en lätthet i uttrycket hos varuhusfasaden. Den balanserade skickligt tyngden i bankhusets hål-i-murfasader och via terrassen kontorshusets sextiotalstypiska fönsterbandsfasader.

Fakta

Arkitekt: A Gate Lindegren Arkitekter, B. Gate, (1963)

Kungsgatan 63

Innehåll

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.