Startsida Umeå kommun
Fotomontage på Orangeriplatsen

Orangeriplatsen

Ur arkitektens skissförslag

Orangeriplatsen (3) är den sociala hänga-platsen. I bakkanten finns en smäcker, glasad kafébyggnad som vänder sig mot sydväst och solen. Kafémöbler såväl som offentliga sittplatser.

I skissförslaget är byggnaden ett orangeri, alltså ett lätt, glasat hus där man sitter nästan som ute men med en bättre temperatur på vintern. Orangeri kallas det eftersom sådana hus historiskt användes till att förvara citrusväxter som inte tålde vintern. Idag menar vi med Orangeri kanske mera en lätt, mindre byggnad av trädgårdkaraktär som i detta fall är tänkt att bli ett smycke och en publikdragare på torget.

Fler sittplatser i större byggnad

Umeå kommun bygger orangeribyggnaden i enlighet med arkitektens tankar men med något ändrade dimensioner. Byggnaden blir omkring 160 kvadratmeter, till skillnad från 75 kvadratmeter i skissförslaget (se länk till skissförslaget i pdf under "Orangeriplatsen"). Det kan jämföras med Rådhuspaviljongens 380 kvadratmeter.

Anledningen att orangeribyggnaden blir större är att skapa bättre förutsättningar att bedriva verksamhet i byggnaden. Byggnaden kommer att rymma ungefär 40 sittande gäster, till skillnad från 20–25 gäster i skissförslaget.

Under byggnaden finns ett källarplan med beredningskök, förråd och personalutrymmen.

Se tidplan för bygget av orangeribyggnaden

Orangeriet