Startsida Umeå kommun

Grundkurs: Tavelsjöbygden


I kommunens nordvästra del har vi den välkomnande och sjudande Tavelsjöbygden med Tavelsjö som största tätort. Den 25 meter djupa Tavelsjön, som förövrigt är kommunens största, omfamnas av ett stort antal byar som Långviken, Haddingen, Sunnansjö, Långviksvallen, Signhildsbäck och många fler. I bygden finns även natursköna Kroksjö, Rödåsel och Trehörningen som erbjuder klarsjöar, fina bad och unika kulturlandskap.

Väg 363 är en livsåder och ett av kommunens viktigaste pendlingsstråk där ett stort antal byar samlas och där Vindeln och Umeå knyts samman. Detta är alltså en bygd med goda kommunikationer, starkt gry och framtidstro i kommunens nordvästra del.

På gång på Tavelsjöbygden

Utveckling längs 363

Utvecklingen gror och frodas genom tillväxtstråket längs väg 363 och dess pärlband av byar.

Lägenheter för äldre

Här planeras bland annat lägenheter för äldre vid Tavelsjöns strand, samt åtta modullägenheter i Rödåsel.

Småhus

Nybyggare finns framförallt vid Haddingen där nya småhus uppförs i attraktiva lägen.

Fem utmärkande drag

1. Bygden har en positiv utveckling och har vuxit med drygt 300 personer sedan början på 1980-talet, framförallt koncentrerat till Tavelsjön och Kroksjöns omland.

2. Serviceutbudet är gott! Med Tavelsjö som en självklar nod finns ett flertal servicefunktioner som lanthandel, skola, förskola, äldreboende och restaurangverksamhet.

3. Mycket att besöka! Bygden har en stark besöksmålutveckling med ett brett utbud framförallt kopplat till friluftsliv och aktiviteter. Leder, grottbildningar, utsiktsplatser ger upplevelser och livskvalitet för närboende och besökare.

4. Utbildning, byggverksamhet och jordbruk tillhör de största yrkeskategorierna för Tavelsjöbygdens dagbefolkning.

5. Byarna i Tavelsjö- och Rödåbygden har sedan länge en aktiv samverkan och tar initiativ till utveckling och aktiviteter. Här spelar kommungränsen ingen roll och man utvecklar funktionellt tillsammans med byar i t.ex. Vindelns kommun. Det har gett centrumutveckling i Tavelsjö, ny cykelinfrastruktur, utveckling av leder och kaféverksamhet m.m.

Fyra landmärken på Tavelsjöbygden

Wärdshuset Tavelsjö och Blå eld: Fika, lunch, musikaftonar och fester. Träffas på värdshuset och kombinera med ett besök i visningsträdgården Blå eld med butik.

Tavelsjö: Vid foten av Vallberget finns sjön som givetvis har ett mytomspunnet Tavelsjöodjur. Ett besöksmekka under alla årstider. Besök de tio topparna, paddla i ett helt sjösysten, trängs och trivs vintertid på den välbesökta upplogade skridskobanan.

Mickelbogård: I Umeås kanske vildaste natur ligger en gård med anor och en minidjurpark. Möt alpackor, jakar, kameler, getter, får, ponnyer och åsnor, samt olika fåglar däribland den praktfulla påfågeln. Intressant för stora som små. Handla i gårdbutiken och givetvis - ta en gofika.

Vildmarkskänsla. Fem naturreservat i områdets norra del erbjuder avskildhet och vildmarksäventyr. Plocka bär och svamp – här finns också chans till björnskådning.

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus