Startsida Umeå kommun
Band

Upplev Sápmi på Tráhppie

Såhkie, Umeå sameförening, har öppnat ett samiskt kulturhus på Gammliaområdet i Umeå. Där kan alla Umeåbor och besökare delta i aktiviteter, lära sig mer om samisk kultur och även smaka på samiska specialiteter i kafeterian.

– Kulturhuset "Tráhppie" ska vara en samlingsplats för alla umebor och besökare och hålla öppet sex dagar i veckan. Det ska också vara en plats där människor kan få kunskap om samisk kultur och de samiska näringarna. Dessutom kan besökarna få en smakbit av Sápmi i vår kafeteria, säger Britt-Marie Barruk, Såhkie, Umeå sameförening.

Vision har blivit verklighet

Sameföreningen har länge haft en vision om ett samiskt kulturhus för både egna och utåtriktade aktiviteter i Umeå. Nu har huset invigts på Gammlia, nära Västerbottens museum och Sävargården. Huset ska också fungera som en samlingspunkt för samer i alla åldrar, och med organiserad verksamhet för barn, ungdomar och äldre.

Matkultur och slöjd

– I Tráhppie serverar vi kokkaffe, kaffeost, gáhkku (bröd) med renstek, gravad röding, glass med hjortron med mera för att visa upp en del av den samiska matkulturen. Vi söker samarbete med samiska slakt- och förädlingsföretag för att kunna sälja produkter och erbjuda tips och recept. Vi har också planer på att sälja samisk slöjd och design, berättar Britt-Marie.

Publika arrangemang

– På programmet står också återkommande publika arrangemang, till exempel föreläsningar, mindre utställningar och jojkkonserter, men också språk- och slöjdaktiviteter som är öppna för alla, tillägger Britt-Marie.

"Horn med många grenar"

— "Tráhppie" är umesamiska och betyder "ett horn med många grenar", passande för ett kulturhus med många verksamheter, förklarar Britt-Marie.
"Såhkie" är det umesamiska ordet för "björk". "Sápmi" är det område i norr som motsvarar samernas historiska bosättningsområden.

Tráhppie
Kontakt

Britt-Marie Barruk
Såhkie,
Umeå sameförening
070-646 07 65

Eva Conradzon
Såhkie,
Umeå sameförening
070-354 51 06

Peter Steggo
samisk samordnare
Umeå kommun
070-201 04 95
peter.steggo@umea.se