Startsida Umeå kommun

Upplev Sápmi på Tráhppie

Såhkie – Umeå sameförening driver ett samiskt kulturhus på Gammliaområdet i Umeå. Där kan alla Umeåbor och besökare delta i aktiviteter, lära sig mer om samisk kultur och även smaka på samiska specialiteter i kafeterian.

– Kulturhuset Tráhppie ska vara en samlingsplats för alla umebor och besökare. Det ska också vara en plats där människor kan få kunskap om samisk kultur och de samiska näringarna. Dessutom kan besökarna få en smakbit av Sápmi i vår kafeteria, säger Britt-Marie Barruk, Såhkie – Umeå sameförening.

Vision har blivit verklighet

Sameföreningen har länge haft en vision om ett samiskt kulturhus för både egna och utåtriktade aktiviteter i Umeå. Nu har huset invigts på Gammlia, nära Västerbottens museum och Sävargården. Huset ska också fungera som en samlingspunkt för samer i alla åldrar, och med organiserad verksamhet för barn, ungdomar och äldre.

Matkultur och slöjd

– I Tráhppie serverar vi kokkaffe, kaffeost, gáhkku (bröd) med renstek, gravad röding, glass med hjortron med mera för att visa upp en del av den samiska matkulturen. Vi söker samarbete med samiska slakt- och förädlingsföretag för att kunna sälja produkter och erbjuda tips och recept. Vi har också planer på att sälja samisk slöjd och design, berättar Britt-Marie.

Publika arrangemang

– På programmet står också återkommande publika arrangemang, till exempel föreläsningar, mindre utställningar och konserter, men också språk- och slöjdaktiviteter som är öppna för alla, tillägger Britt-Marie.

Horn med många grenar

– Tráhppie är umesamiska och betyder "ett horn med många grenar", passande för ett kulturhus med många verksamheter, förklarar Britt-Marie.

Såhkie är det umesamiska ordet för "björk". Sápmi är det område som motsvarar samernas historiska bosättningsområden.

Tráhppie
Kontakt

Eva Conradzon
projektledare
Såhkie – Umeå sameförening
070-354 51 06

Peter Steggo
minoritetssamordnare
Umeå kommun
090-16 12 60
070-201 04 95
peter.steggo@umea.se

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus