Startsida Umeå kommun

Trädgården

På Viva trädgård – Forslunda följer vårt arbete årstidernas förutsättningar och innehållet i verksamheten varierar under året.

Våren

Våren präglas av sådd, skolning och plantering av en mängd olika växter. Många frön sås till vår grönsaks­produktion i växthus och på friland.

Vi odlar även många olika sommarblommor, perenner och grönsaksplantor till försäljning under hela våren. Tulpaner och narcisser drivs under tidig vår i växthus. Vi tar sticklingar av våra doftpelargoner och av andra växter för att föröka dem.

Sommaren

Under sommaren är det hög­säsong för produktion av toma­ter och paprika. Fröerna till tomat och paprika sår vi i januari och kan skörda frukterna från juni till oktober. Sommaren är också den tid av året som vi arbetar mest utomhus. Vi planterar och sår grön­saker på friland, rensar ogräs och skördar olika grödor.

Under sommar ingår parkarbete, som gräsklippning, krattning, trimning. Gräsklippet används till vår kompost som ger oss fin jord till våra tomater.

Höst och vinter

Hösten är framförallt skördetid. Det är härligt att se de små frön vi sått på våren har blivit stora och frodiga grönsaker ute på frilandet under sommaren. Det firar vi med en skörde­fest där vi får smaka och njuta av det vi odlat under året.

På hösten planteras lökar av tulpaner och narcisser till drivning under våren. Även lökar av amaryllis och hyacinter för drivning inför julen. Växt­huset fylls av röda nyanser under hösten, då vi odlar julstjärnor ända fram till jul.

Kontakt

Jenny Evers
trädgårdsmästare
070-633 22 35
jenny.evers@umea.se

Helena Ekblad
trädgårdsmästare
070-885 10 47
helena.ekblad@umea.se