Startsida Umeå kommun

Kultur och fritid

I Umeå är det lätt att inspireras, engageras och må bra.

Kreativt kulturliv

Umeå som var Europas kulturhuvudstad 2014 är känt för sitt kreativa klimat och rika kulturliv med många engagerade föreningar. I centrum finns kultur­huset Väven med bland annat Umeå stadsbibliotek, Umeå konsthall, Kvinno­historiskt museum och Folkets bio. I Väven ges föreställningar och program i olika genrer. I närliggande Hamnmagasinet bedrivs kulturverksamhet för barn och unga och det finns ytterligare tio bibliotek i kommunen. Inom Musikskolan erbjuder vi barn och unga en kvalificerad, bred musikundervisning av välutbildade pedagoger. Umeå kommun är delägare i Västerbottens museum och Norrlandsoperan.

Må bra året runt

Runt om i Umeå finns utegym, motions- och skidspår, ridanläggningar, skate­park, slalombackar, träningsanläggningar, curlinghall, ishockeyhallar och mycket, mycket mer. Det nya badhuset Navet, med ett äventyrsbad och fem bassänger, är bara en av nio badanläggningar i kommunen. Här finns också härliga promenad-, cykel och vandringsleder och goda möjligheter till fiske. I Umeå kan man röra på sig och må bra, både ute och inne året runt.

2018 utsåg SVT Sport Umeå till Sveriges bästa idrottsstad. Umeå fick utmärkelsen för sitt idrottsliv som erbjuder både bredd och spets.

Nyheter

RSS-flöde

Sidan har granskats 2019-03-15

Sidans kortadress: www.umea.se/kulturfritid

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.