Startsida Umeå kommun

Aktiv fritid i Umeå

Du och alla andra ska kunna ha en aktiv fritid, även i virustider. Här får du tips på aktiviteter både för dig själv och tillsammans med familj och vänner.

Följ Folkhälsomyndighetens riktlinjer: håll avstånd till andra när du är ute och stanna hemma om du är det minsta sjuk.

Vid utomhusanläggningar, som konstgräsplaner, lekplatser eller utegym kan det finnas snö och is kvar och på vissa ställen är det ordentligt blött. Ta gärna med lämplig utrustning som till exempel hjälm till de små och sittunderlag om du vill sitta ner en stund. Vädret kan förstås också påverka tillgängligheten.

Nya aktiviteter och tips fylls på efterhand.

Aktivera dig på distans

Digital seniorträning

Du kan delta i digital seniorträning istället för inställd seniorträning på kommunens anläggningar. Det innebär att du kan träna hemma i vardagsrummet. Allt du behöver är en dator eller surfplatta med uppkoppling mot internet.

Hitta träningspass för seniorer

Fritid för alla digitalt

Fritid för alla är en verksamhet i Umeå kommun som arbetar med att utveckla och bredda fritiden för vuxna med funktionsnedsättningar. Tillsammans med Vuxenskolan sänder de live en timme på tisdagar och torsdagar kl. 18.00 från och med 2 april 2020.

  • På tisdagar kommer det främst handla om olika typer av skapande som går att göra hemma.
  • På torsdagar spelar liveband att dansa till hemma i vardagsrummet.

Läs mer om verksamheten på www.umea.se/fritidforalla

Fritid för allas youtubekanal

För dig som är ung

Fritidsgårdarna och mötesplatser för unga håller öppet

För att förhindra smittspridning av coronavirus har alla gårdar en gräns för hur många som får vistas i lokalerna (enligt regeringsbeslut 27 mars 2020). Det flesta har ett max antal på 50 personer, men några har färre.

Läs mer om mötesplatsernas öppettider och restriktioner

Skateparken Sparken, intill Hamnmagasinet vid kajen i centrum, är en är en arena för skateboard, inlines, kickbike och BMX.

Läs mer om skateparken Sparken

Se information och regler för skateparken

Lugnare aktiviteter

Parker

I Umeå är det alltid bara några minuter till närmaste park eller skogsområde. Det går bra att besöka parkerna även vintertid. Några få parker snöröjs och i en del parker har besökare trampat upp stigar. Solen gör sitt yttersta för att smälta bort den snö och is som är kvar. Om du tar med dig något att sitta på kan du njut av vårsolen en stund.

Läs mer på www.umea.se/parker

Besök e-biblioteket

Du kan låna e-böcker, e-ljudböcker, e-tidningar och e-film. Allt du behöver för att komma igång är ett bibliotekskort för Umeåregionen. Läs mer om hur du gör på www.minabibliotek.se.

Boken kommer, leverans hem till dig i riskgrupp

Du som tillhör en riskgrupp för smitta av coronavirus och inte vill besöka biblioteket kan få böcker levererade på annat sätt. Läs mer om hur du gör på www.minabibliotek.se.

Besök biblioteket

Biblioteken har öppet och det går bra att låna böcker och ta del av övrigt utbud som vanligt. Bibliotekens öppettider kan förändras på grund av rådande situation. Läs om eventuell ändring av öppettider på respektive biblioteks webbplats via www.minabibliotek.se.

Rörelseglädje och fysisk aktivitet

Utegym

Vi har flera utegym runtom i Umeå som gör det lätt att träna utomhus. Utegymmen kan användas av alla oavsett ålder eller träningsnivå. Det finns utegym som är byggda i trä och stål. Du kan till exempel lyfta stockar, göra sit-ups eller göra övningar med din egen kroppsvikt som motstånd.

Läs och hitta våra olika utegym

Äventyrsstigen på Nydala

Äventyrsstigen är en 800 meter lång skogsled som börjar och slutar i anslutning till Kärleksvikens badplats vid Nydalasjön. Längs stigen finns elva utmaningar av varierande karaktär och svårighetsgrad. Stigen är anpassad för barn från 6 år.

Läs mer om Äventyrsstigen

Lekplatser

Umeå kommun har lekplatser i Umeå tätort och i Sävar, Hörnefors, Holmsund och Obbola. Äventyrslekplatser finns i Hedlundadungen, på Tomtebo, Östra Ersboda och Umedalen. Det kan fortfarande finnas kvar snö och is som gör underlaget hårt även om solen gör sitt bästa för att smälta bort den. Ta gärna med lämplig utrustning till de små, till exempel hjälm och galonkläder.

Läs mer om lekplatserna

Energiparken, Umeå Energi Arena

I Energiparken vid Umeå energi arena kan du klättra, träna i utegymmet, spela basket, fotboll, innebandy, boule och pingis. Det är ett perfekta utflyktsmål för alla med spring i benen. 

Läs mer om Energiparken på Umeå Energis webbplats

Hitta till Energiparken via Google maps

Vandringsleder och naturreservat

I Umeå har vi flera vackra vandringsleder och naturreservat, till exempel Grössjön runt, Strömbäck-Kont och Tavelsjöleden.

Kommunen kör ut ved till Strömbäck-Konts rastplatser Finnkroken och Kontudden och till Grössjöns naturreservat. Det finns även ett vackert utflyktsmål uppe på Tavelsjöberget med grillring och vindskydd. Där finns även timmer som du kan klyva till ved.

Eftersom många vistas utomhus kan veden förstås ta slut. Det kan däför ändå vara bra att ta med egen ved för att vara säker. Förbered dig också på att du behöver ta hem dina sopor, eftersom alla soptunnor inte är utställda ännu.

Läs mer om vandringleder och strövområden

Läs mer om våra naturreservat

Grillplatser

Runt om i Umeå finns massor med grillplatser att besöka för en dagsutflykt. Till några av dem kör Umeå kommun ut ved. Vanligtvis brukar ved börja köras ut 15 april, men i år börjar kommunen köra ut ved redan vecka 15 för att uppmuntra till mer utomhusvistelse.

Ved körs ut till Grössjöns naturreservat, Hamptjärnsstugan, Bräntberget, Bölesholmarna, Baggböleören, Kyrkhamn och Nydala (Rastplatserna: Hällan, Kärleksviken och Dödmansudden).

Veden fylls på en gång i veckan, men eftersom många vistas utomhus kan veden förstås ta slut. Det kan däför ändå vara bra att ta med egen ved för att vara säker. Förbered dig också på att du behöver ta hem dina sopor, eftersom alla soptunnor inte är utställda ännu.

Hitta våra grillplatser i service- och anläggningsregistret

(Välj Grillplatser under rullisten "Typ av anläggning" och sedan Sök anläggning)

Konstgräsplaner

Konstgräsplanerna har just nu väldigt få bokningar under dagtid och det innebär att de oftast finns tillgängliga för spontanidrott. Men, planerna kommer inte att skottas om det snöar.

Konstgräsplaner finns i stadsdelarna Haga/Umestan, Grubbe, Ålidhem, Ersäng, Tomtebo, Nolia, Carlshem, Teg, och Ersmark. Det finns även konstgräsplaner i Sävar, Holmsund och Hörnefors. Konstgräsplanen Sol på Umeå Energi Arena räknas inte bland dem som är tillgängliga för spontanidrott.

Hitta konstgräsplaner i service- och anläggningsregistret

(Välj Konstgräsplaner under rullisten "Typ av anläggning" och sedan Sök anläggning)

Kommunala simhallar

Umeå kommuns bad har tills vidare öppet ordinarie öppettider. Tänk på att bada säkert: duscha innan badet, var noga med handhygien och håll avstånd till varandra.

Läs mer på www.umea.se/bad

Campus friidrottsarena

Campus friidrottsarena öppnar grindarna tidigare i år för spontanidrott med start 18 april. Toalett finns tillgänglig, däremot kommer inte omklädningsrum att vara upplåsta. Grindarna kommer att vara öppna vardagar mellan 15.00-20.00 samt 09.00-18.00 under helger.

Campus friidrottsarena ligger i närheten av universitetsområdet. Arenan inbjuder till utövandet av alla friidrottsgrenar. Bland annat finns åtta rundbanor på 400 meter och två hoppgropar för längdhopp och tresteg.

Läs mer om Campus friidrottsarena

Kalender

Aktiviteter från Allt om Västerbotten:

Sidan har granskats 2020-05-28

Sidans kortadress: www.umea.se/aktivfritid