Startsida Umeå kommun
Bild på konstverket Brown lung, 2018. Skuren och vävd fotografiskt tryck på vinyl, hampa. Bilden föreställer två kvinnor som arbetar med textil.

Brown lung, 2018. Skuren och vävd fotografiskt tryck på vinyl, hampa.

Kod, ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Välkommen till invigningen av utställningen Kod med konstverk av Kristina Müntzing. Müntzing har hämtat inspiration till sina verk från berättelser om kvinnor inom textilindustrin och hemliga språk.

Vernissage

Maria Perstedt, museichef, hälsar välkommen. Konstnären Kristina Müntzing ger en exklusiv visning av utställningen och berättar om Mee-Maw, det hemliga språk som kvinnor använde inom textilindustrin i Lancashire.
Vi bjuder på fika och mysigt häng efteråt!

Om utställningen

Kod visas 25 maj–13 oktober 2019.

I utställningen Kod använder konstnären Kristina Müntzing bilder ur textil­industrins historia som hon strimlar sönder och väver samman till nya mönster. Konstverkens titlar är hämtade från The language of cotton, ett språk som användes i bomullsindustrin. Det berättar om miljön och sjukdomar relaterade till arbetet. Konstverket Brown lungs titel är till exempel hämtad från namnet på en lungsjukdom som uppkom när arbetarna utsattes för höga halter av bomullsdamm i de dåligt ventilerade fabrikerna.

Utställningen ingår i ett längre konstnärligt forskningsprojekt där Müntzing undersöker kommunikation och hemliga språk genom referenser till textil­industrins historia och framväxten av socialistiska rörelser.

Kontakt

Maria Hedberg
kommunikatör
Kvinnohistoriskt museum
090-16 33 62
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se