Startsida Umeå kommun

Foto: Malin Grönborg

Kvinnohistoriskt museum nominerat till Årets museum 2019

Kvinnohistoriskt museum i Umeå är ett av tre museer som är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset som delas ut i Östersund i april. Övriga nominerade är Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen och Skissernas Museum i Lund.

– Vi har varit igång i lite mer än fyra år och redan nu blir vi nominerade till det här prestigefyllda priset inom museivärlden. Att ses som en inspiratör för hela museisverige, det är stort. Det känns lite som att bli nominerad till en Oscar, säger Maria Perstedt, chef för Kvinnohistoriskt museum.

Juryn kommer nu att besöka museerna för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter. Juryn granskar museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har också stor betydelse för bedömningarna.

Juryns motivering

Kvinnohistoriskt museum har etablerat sig som en offensiv och nyskapande arena för kunskapsförmedling och debatt. Genom att skapa trygga rum kan forskning om makt, historia och kön lyftas fram och tankar, idéer och metoder stimulera till aktivt deltagande kring ett immateriellt kulturarv. Diskussionen om inkludering och exkludering i ett demokratiskt samhälle bidrar till att understryka museets roll som stimulerande mötesplats.

Vinnaren av Årets museum 2019 tillkännages under Museernas Vårmöte i Östersund den 9 april. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av kulturminister Amanda Lind. Förra året utsågs Göteborgs konstmuseum till Årets museum 2018.

Kontakt

Maria Hedberg
kommunikatör
Kvinnohistoriskt museum
Umeå kommun
090-12 33 62
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se