Startsida Umeå kommun
Basket

Låna sport- och fritidsprylar gratis

– Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och fritids­prylar. Vi jobbar med smart återbruk och i sommar erbjuder vi lån från flera olika platser runt om i Umeå, säger basketspelaren Egal Saleman, Umeå Basket, som ska leda feriearbetare under sex veckor i början och slutet av sommarlovet. 

Förutom den fasta Fritidsbanken på Ålidhems centrum kommer Fritidsbanken att finnas på Nydalabadet samt ha en ambulerande grupp som besöker idrotts­föreningar, anläggningar, idrottsskolor/-camper för korttidslån (lån under dagen). I vanliga fall är det max 14 dagar som gäller.

Fritidsgårdar och badplatser får besök

Veckorna 25–27 samt veckorna 31–33 kommer Fritidsbanken att finnas på Nydalabadet mellan klockan 11 och 18 varje vardag. Fritidsbanken kommer även exempelvis att besöka Teg, i samarbete med fritidsgården, Grubbeskolan i anslutning till Sandåkerns fotbollsskola samt Bettnessand och Hamnmagasinet.

Fakta om Fritidsbanken

Den första Fritidsbanken startade i Deje, Värmland 2013. Sedan dess har det spridit sig runt Sverige och i dagsläget finns det 70 Fritidsbanker öppnade och väldigt många fler på gång. Västerbottens Idrottsförbund är huvudman för Fritidsbanken i Skellefteå och Umeå. Sedan 2018 finns Fritidsbanken på Ålidhems centrum. Ytterst ansvarig för projektet är Johanna Vilhelmsson, Idrottsservice, som samordnar insatserna med projektstöd från Sharing Cities Umeå kommun.

Sharing Cities Sweden

Programmet Sharing Cities Sweden är en del av det strategiska innovations­programmet Viable Cities för smarta och hållbara städer. VIable Cities är ett av 17 strategiska innovationsprogram som får stöd av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Vinnova, Energimyndigheten, Formas
Viable cities

Egal Saleman

Kontakt

Egal Saleman
ansvarig för sommarlovsturnén
073-689 93 38
fritidsbanken.vasterbotten
@vbidrott.rf.se

Johanna Vilhelmsson
distriktssamordnare
Västerbottens län
070-743 11 84
johanna.vilhelmsson
@idrottsservice.com

Philip Näslund
projektledare
Sharing Cities Umeå
090-16 66 71
070-220 31 65
philip.naslund@umea.se