Startsida Umeå kommun
Snökanon som tillverkar snö.

En av snökanonerna

Nydala konstsnöspår förbättras

Just nu pågår ett underhållsarbete på Nydala konstsnöspår för att modernisera anläggningen för att skapa bättre förutsättningar för snötillverkning. Snöutkörningen som normalt görs i början av november blir något förskjuten då den måste samplaneras med grävarbetena som behövs för underhållsarbetet.

– Vi kommer att öppna senare än tänkt eftersom beslutet om att investera i nya snökanoner kom rätt nyligt, utrustningen har behövt upphandlas och det har förstås varit en viss leveranstid. Men det kommer det att vara värt. Vi kommer att ha mycket bättre förutsättningar till att skapa snö till skidspåren med den nya tekniken, säger Anders Linder, Fritidsförvaltningen, Umeå kommun.

Med den nya utrustningen kommer IFK Umeå att kunna producera snö på ett effektivt sätt vid –3 grader tillskillnad från tidigare utrustning som krävde –7 grader. De nya kanonerna har även en betydligt mer effektiv snöproduktion vilket innebär att det kommer att gå snabbare att lägga spåret och energiförbrukningen mer än halveras.

Kommunen har tillsammans med IFK Umeå sparat snö från förra året för att kunna tidigarelägga säsongen. Planen är att med hjälp av snökanonerna kunna öppna en slinga på cirka 1 000 meter vid premiären. Förhoppningen är att kunna öppna spåret i mitten på november.

Kontakt

Anders Linder
avdelningschef drift
Fritid
090-16 54 07
anders.linder@umea.se

Mer information