Startsida Umeå kommun
Båtplaser

Gästhamnar och gästbryggor

Bredvik, Obbola

Bredvik är Umeå segelklubbs hemmahamn i Obbola, cirka 17 kilometer från Umeå centrum. Här finns plats för gästande båtar och vattendjupet i hamnen är 2–3 meter. Det finns tillgång till el, mastkran, färskvatten, toaletter, dusch och soptömning i hamnen. Hamnen är bevakad. Till närmaste busshållplats med täta förbindelser med Umeå är det cirka 200 meter. Badplats finns i direkt anslutning till hamnen. Obbolas tempererade bad ligger cirka 1 kilometer från hamnen. Fiskhandel och servering i Gamla salteriet, dit är det 350 meter.

Läs mer på Umeå segelsällskaps webbplats

Brännäset, Sörmjöle

Brännäset är en småbåtshamn som drivs av Sörmjöle båtförening. Småbåtshamnen har 38 båtplatser. Det finns 8 gästplatser. Inloppet till hamnen är cirka 1,8 meter djupt och vid gästplatserna cirka 1 meter djupt. Tillgång till toalett och dusch.

Läs mer på Sörmjöles båtklubbs webbplats

Herrgårdskajen, Norrbyskär

Vid ångbåtsbryggan på Norrbyskär finns ett antal gästhamnsplatser med mycket gott djup. Hamnen är dock utsatt för västliga vindar och vågsvall från förbipasserande båtar. Norrbyskär, som under 1896–1952 drev ett livaktigt sågverk och hade en befolkning på cirka 2 500 personer, har i dag ett museum med fotoutställning som visar hur bruket tedde sig under sin verksamma del. Det anordnas guidade turer runt ön under sommaren och skyltade promenadstigar finns på området. På Tannskär har kommunen en gästbrygga som förvaltas av Hörnefors båtklubb. Vid kolkajen finns också en enkel ankringsmöjlighet.

Läs mer om Norrbyskär

Holmön, Byviken

I Byviken finns ett 20-tal gästhamnsplatser. Servicehus med toaletter, tvättmöjligheter och duschar. Närhet till lanthandel, båtmuseum, restaurang och vandrarhem.

Läs mer på www.holmon.com.

Patholmvikens småbåtshamn med gästhamn

Patholmsviken är huvudhamn för småbåtar med cirka 165 platser. Patholmsviken är belägen precis vid kusten, cirka 17 kilometer utanför Umeås stadskärna, men med närhet till Holmsunds centrum. Båtklubben erbjuder ett tjugotal gästplatser och till dessa ingår även klubbens servicebyggnad. I servicebyggnaden finns ett stort samlingsrum, kök, bastu, toaletter, duschar, tvättstuga och övernattningsrum. Utanför servicebyggnaden finns en stor vindskyddad grillplats och även trädgårdsmöbler uppställda till förfogande. Tankningsmöjligheter finns i båthamnen.

Läs mer på Patholmvikens båtklubbs webbplats

I anslutning till hamnen finns Johanssons båtvarv, 090-404 69.

Simphamn

Umeå motorbåtklubbs klubbstuga med gästhamn och bastu. Ligger i ett kommunalt naturreservat, Kont som erbjuder vandringsleder, badstrand, grillstugor och servicefunktioner.

Strömpilens gästbrygga

Vid Strömpilens köpcentrum finns 12 platser för gästande båtar. Det är kostnadsfritt att lägga till vid den nya bryggan, belägen nedströms Kolbäcksbron. Här har du har ett antal butiker att besöka, bla möjlighet till livsmedel.

Umeå gästbrygga

Vid gästbryggan i centrala stan får du stå i 24 timmar. Insegling sker enligt sjökort och enslinjer. Segelfri höjd under kyrkbron är 3,8 meter. Vid platsbrist hänvisas till gästhamnen på Ön. För latrintömning hänvisas till Gimonäs småbåtshamn.

Har du frågor om hamnen? Kontakta Umeå kommun, 090-16 16 00.

Öns gästhamn

Ön är kommunens centrala gästhamn. Här finns ett antal gästplatser, men också möjlighet att hyra bryggplats säsongsvis. Gästhamnsplats kostar 150 kronor per natt. Då får du tillgång till vatten och el på bryggan, servicehus med toaletter, tvätt och samlingsrum. Nära till köpcentrum och busshållplats. Restaurang i direkt anslutning till bryggan. Latrinen tömmer du i Gimonäs småbåtshamn.

Boka plats, 090-14 00 40.

Kontakt

Stig Nilsson
enhetschef
Fritid drift
090-16 54 03
stig.nilsson@umea.se

Allemansrätten

Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Och kraven på hänsyn mot omgivningen är desamma som på land: inte störa, inte förstöra!

Läs om allemansrätten havs
(www.naturvardsverket.se)

Mer information

Läs om båtliv (www.batunionen.se)