Startsida Umeå kommun

Grottor

Umeås grottor är alla utformade i det svenska urberget. Här består berggrunden av två miljarder år gamla gnejser och något yngre graniter. Vissa grottor har bildats som strandgrottor vid gamla strandlinjer, när Umetrakten höjde sig efter inlandsisens tyngd för mindre än tiotusen år sedan. Andra grottor har bildats genom våldsamma jordbävningar som skakade området just när inlandsisen började smälta av i Umeåtrakten.

Botsmarksblocket

Vid Sävarån ligger Sveriges största flyttblock som även kan vara det största i världen. Blocket är 15 meter högt, 30 meter brett och väger 25 000 ton. Under blocket, en avhuggen bergstopp, som flyttats hit av inlandsisen, finns låga grottgångar. Blocket som är skyddat som naturminne ligger väl synligt vid en skogsbilväg ett par kilometer norr om Botsmark. Åk förbi skjutsbanan mot Lill-Sävarträsk. Blocket ligger ungefär 40 meter från vägen. Parkeringsmöjligheter, toalett och grillstuga finns. För mer information, kontakta Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Jättstugan vid Röbäck 

I närheten av Röbäcks by ligger Jättstugan i Jättstubergets sydbrant. Grottan har fått sitt namn av att den användes av vallpojkar som skydd vid dåligt väder en gång i tiden. Grottan har länge varit ett utflyktsmål och har formen av ett större rum som är 11 meter brett, 9 meter långt och 3 meter högt. Grottan är från början en strandgrotta, ursvallad av Litorinahavet. Mycket senare har frostsprängning orsakat ras i den slirgnejs som bildar grottan. I närheten finns ett flertal historiska platser som kan kombineras med utflykten till grottan. För att hitta till Jättstugan följer du Historiestigen (orange märkning och sevärdhetskringla samt gul eller grön märkning) i skogsbrynet söder om Röbäcks idrottsplats. För mer information, kontakta Röbäcks hembygdsförening.

Krogbergets grottor 

Krogberget har fått sitt namn av en vägkrog, som en gång i tiden låg nere i Kvarnfors. Bergets sydbrant är bildad genom inlandsisens plockning och våldsamma strandprocesser vid Litorinahavets strand. Längs bergskanten finns fyra större grottor som heter Fårstugan, Rasgrottan, Nischgrottan och Blockgrottan. Uppe på toppen kan du också njuta av utsikten över Umebygden och Tavelsjön. Du hittar till Krogbergets grottor genom att köra Vindelvägen mot Tavelsjö. Vid Kvanfors ta vägen mot Östra Tavelsjö och vik efter 500 meter av mot höger in på en skogsbilväg. Efter ett par hundra meter parkerar du bilen när du ser berget. Härifrån leder en stig upp till grottorna i bergets sydbrant. Läs mer om Tavelsjöleden.

Fler grottor i Umeå

I Umeå kommun finns ungefär 20 grottor att utforska. Du får själv leta dig fram till dessa. Vissa är lättfunna, andra kanske du får leta ett bra tag för att hitta, men då får du samtidigt naturupplevelser i en annorlunda umenatur. Sveriges Speleologförbund har en grottdatabas där du kan läsa mer om Sveriges kända och okända grottor och även lämna in tips, läs mer under "Mer information".

Mer information

Mer om grottor i Umeå (pdf, 2 MB)

Grottdatabasen

Naturvårdsverket om allemansrätten

Sveriges Speleologförbund

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus