Startsida Umeå kommun
Boken "Skulpturguide Umeå" och Konstrunda i Umeå centrum ligger i gräset.

Ta med bok och karta och gå en konstrunda i sommar!

Är du nyfiken på konsten i Umeå?

Konst skapar dynamik i stadsbilden, tillför oväntade inslag i vardagen och utmanar våra sinnen. I dagarna lanseras ”Konstrunda i Umeå centrum” som tar dig runt på en promenad till offentliga konstverk i staden.

Promenadrundan med 18 offentliga konstverk i centrala Umeå tar cirka 60 minuter att gå. Visste du att flera av konstverken ingår i Umeå kommuns konstsamling, medan andra verk ägs av privata fastighetsbolag och företag? Konstverken du möter på turen visar hur den offentliga konsten har utvecklats – från att vara tillbakablickande minnesmärken till att bli mötesplatser som skapar samtal och samhällsdebatt.

Kartan finns i tryckt form och kommer att kunna hämtas på Väven och andra publika ställen i stan. Du kan även skriva ut kartan själv från den här sidan. Allt är gratis och finns att uppleva dygnet runt.

”Konstrunda i Umeå centrum” är framtagen av konstenheten, Umeå kommun, i samarbete med Visit Umeå.

Vill du veta mer om konstverken på rundan?

Boken ”Skulpturguide Umeå” finns att köpa till sommarpriset 50 kronor i Kulturreceptionen i Väven. Guiden har fina bilder på flera av konstverken i rundan. Texterna är skrivna av Ivar Tornéus och Lenita Berggren. Västerbottens konstförening gav ut boken 2006 och den uppdaterades 2009. Perfekt att ta med på promenaden!

Kontakt

Åsa Adolfsson
konstpedagog
090-16 53 74
asa.adolfsson@umea.se

Mer information